In de loop van de maanden heb ik hier al heel wat podcasts besproken. Toen ik ging tellen, bleken het er al meer dan honderd te zijn. Tijd voor een overzicht. De recensies zijn ongelijk van lengte. In het begin heb ik enkele podcasts meer gesignaleerd dan besproken, maar de meeste podcasts krijgen uitgebreid aandacht.
Het komt verschillende keren voor dat er drie podcasts in dezelfde blogpost worden besproken, Dan moet je soms even naar beneden scrollen om bij de juiste podcast te komen.
Veel plezier met het luisteren.
100 jaar radio
Podcast van NH Radio over honderd jaar radio. Lange uitzendingen, veel historische fragmenten, gesprekken met kenners en mensen die het meegemaakt hebt. Lichte toon, informatief.
A
Adieu God?
Gesprekken met mensen over het geloof. Sommige mensen geloven andere hebben het geloof vaarwel gezegd.
De afspraak op vrijdag
Gesprekken over de politiek in België. Er wordt teruggekeken op de zaken die die week gespeeld hebben in de Belgische politiek.
All that jazz
Twee uur lang jazz, kort aan elkaar gepraat door een onderhoudende presentator. Breed spectrum, dus ook muziek die zich aan de randen van de jazz bevindt.
Annet
Verslag van iemand die als vrijwilligerswerk naar een bejaarde dame gaat en haar (en zichzelf) beter leert kennen.
Andermans veren
Elke week een uur Nederlandstalige liederen en cabaret. Aandacht voor actuele muziek en voor het verleden. Wie wekelijks luistert, krijgt een goed beeld van het betere Nederlandse lied van het Nederlandse cabaret.
Argos
Onderzoeksjournalistiek. Reportages over allerlei onderwerpen dus. Het werk van Argos leidde geregeld tot Kamervragen. Van tijd tot tijd interviews met onderzoeksjournalisten, onder het kopje 'Luizen in de pels.'
B
De Bach van de dag
Elke werkdag een stukje Bach, met informatie eromheen. Enthousiasmerend verteld. Niet alleen muziek van Bach, maar soms ook muziek die met Bach te maken heeft of naar Bach verwijst. Deskundig en toch laagdrempelig.
Beethoven is meer dan een hond
Instapcursus klassieke muziek, door twee jonge vrouwen. Onderhoudend, luchtige toon, veel informatie, die toch behapbaar blijkt. Leuk voor wie nog niets van klassieke muziek weet, maar ook herkenbaar voor wie er al wel wat van weet. Mikt op een jonger publiek dan de gemiddelde podcast, maar is ook voor oudere medemensen interessant.
Berlijn - Het verhaal van de muur
Podcast over de Berlijnse Muur. Presentatoren lopen door Berlijn en vertellen veel over het bouwen van de Muur, het functioneren van de Muur en het einde van de Muur. Podcast maakt nieuwsgierig naar de dingen die genoemd worden.
Het beste van Biesheuvel
J.M.A. Biesheuvel leest verhalen voor, wat altijd een belevenis is. De verhalen worden kort ingeleid door de biograaf.
De Blankenberge Tapes
Podcast die nog even in het midden laat of het true crime is of fictie. Spannend verhaal over een moord in het verleden en de dreiging van nog een moord.
Bob
Klassieker. Dementerende oude vrouw praat over een man die in haar leven was, Bob. Maar bestaat Bob eigenlijk wel? En wat is er nog meer in het leven van de vrouw gebeurd. De drie podcastmaaksters gaan op onderzoek uit.
Boeken FM
Drie mensen hebben een boek gelezen en praten erover. Diepgaande besprekingen, maar ook leuk om naar te luisteren. Je luistert echt naar een gesprek, dat ook vaak vrolijk is.
Boekenpodcast Het Verhaal
Interviews met schrijvers van zowel fictie als non-fictie. Interessante gesprekken, waarin het boek centraal staat.
Boeken Toe
Boekenprogramma met soms originele invalshoek, bijvoorbeeld zwemmen met een schrijver. In een ongebruikelijke omgeving vertellen schrijvers soms andere dingen dan in een hun bekende omgeving.
De brand in het landhuis
Klassieker. Speurtocht naar wat er gebeurd is in een landhuis dat jaren geleden afgebrand is. Wat is er gebeurd met bijvoorbeeld de schilderijenverzameling? Een persoonlijke zoektocht.
The Brontës
Beeld van The Brontës, waarbij er veel fragmenten worden voorgelezen. Mooi stukje literatuurgeschiedenis, betrokken presentatrice met kennis van zaken.
De Buren
Zeer divers qua onderwerpen. Er zijn 'radioboeken', luisterverhalen, maar vooral ook debatten over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Vlaams/Nederlands.
C
Café Boon
Gesprekken over een groot schrijver: Louis Paul Boon. In elke aflevering staat een ander aspect centraal. Informatief en enthousiasmerend. Ook voor luisteraars die geen kenners zijn van het werk van Boon.
Cher Claude
Podcast over de componist Claude Debussy. Geeft een beeld van zowel de persoon als het werk en ook een beetje over de tijd waarin dat ontstond. Voor iedereen met enige culturele belangstelling
CIP
Christelijke podcast, vaak naar aanleiding van actualiteiten. Dat kunnen zaken zijn die breed in het nieuws zijn geweest, maar ook zaken die zich vooral in het christelijke wereldje afspelen. Altijd twee presentatoren, die het niet in alle gevallen met elkaar eens zijn, wat ook wel eens verfrissend is.
De Correspondent
Voorgelezen artikelen (soms in serie), maar ook gesprekken met mensen met ideeën. Nodigt uit tot meedenken. Ook hier te beluisteren: de Rudi en Freddie Show. Bespreking: zie aldaar.
Daders
Interviews met daders van behoorlijk heftige misdaden. Ze beschrijven wat ze gedaan en meegemaakt hebben.
De Dikvoormekaarshow
Compilaties van de legendarische radioshow van André van Duin en Ferry de Groot. Moet iedereen een keer gehoord hebben.
E
Echt gebeurd
Mensen vertellen verhalen die ze zelf hebben meegemaakt. Veelbeluisterd en intussen ook nagevolgd. Het concept is ook bekend van Engelstalige podcasts. Soms leest iemand voor uit zijn puberdagboek.
De eerste zin
Christelijke podcast over boeken. Boeken en schrijvers van divers niveau. Niet elke uitzending is voor iedereen interessant, maar er worden ook boeken besproken die je in andere podcasts minder snel tegenkomt.
Eindbazen
Vrij lange gesprekken met autoriteiten op hun gebied. Gesprekken zijn divers van onderwerp. In de vroege podcast was er veel reclame aan het begin. Intussen zijn er veel afleveringen. Daaruit is wel een keuze te maken.
El Tarangu
Mysterieus gegeven: een bekende Spaanse wielrenner die al overleden is, duikt ineens weer op. Is hij het wel? En wat is er allemaal gebeurd in zijn leven? Mooie speurtocht. Van de makers van
Bob.
F
Fokcast
Fokke van der Meulen heeft een comedycafé in Antwerpen. In de kelder van dat café voert hij gesprekken met comedians, maar er zijn ook gesprekken over comics en soms over films. Een enkele keer is er een live-opname, met publiek. Interessant en grappig.
G
George
Podcast ter gelegenheid van het feit dat schrijfster George Eliot tweehonderd jaar geleden geboren werd. In kort bestek een kennismaking met een schrijfster en haar oeuvre.
De Grote Harry Bannink Podcast
Serie gesprekken met mensen die gewerkt hebben met de componist Harry Bannink. Veel liederen te horen, interessante gesprekken. Met al die puzzelstukjes wordt een steeds completer beeld gelegd van een zeer productieve componist, wiens muziek altijd heel goed bij de tekst paste. Toppodcast!
Grote verwachtingen
Podcast van de Belgische zender Klara met gesprekken met Geert Mak en een deskundige. Voor wie het boek niet wil lezen en toch op de hoogte wil raken of voor wie het boek gelezen heeft en nog iets extra's wil. In de recensie wordt ook gewezen op een andere podcast over hetzelfde onderwerp.
De Grote Vriendelijke Podcast
Er zijn niet veel podcasts over kinder- en jeugdliteratuur, maar dit is er eentje. Zowel geschikt voor mensen die goed op de hoogte zijn van wat zich in dat wereldje afspeelt als voor mensen die daarmee willen kennismaken.
H
Haagse Zaken
Heldere podcast over de Haagse politiek. Wie deze podcast beluistert, kan veel actualiteitenprogramma's overslaan. Wekelijks word je bijgepraat.
Hallo, hier Hilversum!
Een podcast over honderd jaar radio. Uitzendingen per thema, met natuurlijk aardig wat fragmenten. Onderhoudend en informatief.
Het hart van Napoleon
Podcast over Napoleon en de vrouwen. Meeslepende verteller, mooie muziek. Wie begonnen is aan deze podcast kan er niet meer mee stoppen.
Hoorspelcast
Wat de naam al zegt: een podcast met hoorspelen. Voor de een jeugdsentiment, voor de ander de kennismaking met een genre dat al een tijdje meegaat.
I
Ik sla mijn vrouw
Podcast over huiselijk geweld. Zowel het verhaal van een slachtoffer als van een dader.
Ik was jou
Owen Schuhmacher speelde veel typetjes. In deze podcast zoekt hij de personen op die hij uitbeeldde en vraagt hij hoe ze dat ervaren hebben.
In mijn tijd was 't beter
Mensen uit verschillende generaties vertellen over hun tijd, aan de hand van thema's: televisie, kleding, seks, rages. Zo krijg je een dwarsdoorsnede door de tijd.
J
Jazziness
Een deskundige en een onwetende over de jazz. Je krijgt de geschiedenis van de jazz, met muziekfragmenten die ontwikkeling illustreren. Glashelder. Interessant voor zowel jazzliefhebbers als mensen die nog helemaal niets van jazz weten.
JazzTrain Klassiek
Veel muziek met tussendoor korte, verbindende teksten. Oude jazz. Vaak krijg je een beeld van een artiest of een band.
Jeroen Leenders Experience
Jeroen Leenders is comedian. Maar misschien ook filosoof. Hij bereidt enkele onderwerpen voor en brengt die op het podium, waarbij elk optreden weer een 'expierence' is. Ook interactie met publiek . Live-registraties.
Joop Café
Gesprekken naar aanleiding van de actualiteit, met linkse inslag. Ook gesprekken naar aanleiding van artikelen op joop.nl en de reacties daarop.
K
Kamer in Oostende
Podcast bij een boek, maar de podcast kan prima beluisterd worden zonder dat je het boek hebt gelezen. Beeld van Oostende en van allerlei beroemde mensen die er verbleven hebben. Mooi stukje cultuurhistorie.
Karlheinz
Portret van een wat minder bekend componist: Karlheinz Stockhausen. Doordat er gesproken wordt met mensen die hem goed gekend hebben, kom je als luisteraar dicht bij de geportretteerde.
De kat is allergisch
Vrouwen die er bewust voor gekozen hebben om kinderloos te blijven, praten met elkaar over hun leven.
Klassieke kroegverhalen
Korte afleveringen met anekdoten uit de wereld van de klassieke muziek. Sterke verhalen, die je in een kroeg zou kunnen vertellen.
De kofferbakmoord
Podcast van een regionale krant over een cold case: een dode man die gevonden wordt in de kofferbak van zijn auto, die in een kanaal gereden is. Veel vraagtekens en ook wat ophelderingen. True crime.
Kritisch denken
Veel afleveringen die allemaal te maken hebben met scepticisme en kritisch denken. Tal van onderwerpen. Scherpt de geest.
KX Radio, 50 jaar 3FM
Toen 3FM vijftig jaar bestond, werd deze podcast gemaakt. Vijftig afleveringen, voor elk jaar eentje, met in elke aflevering een of meer gasten. Natuurlijk veel radiofragmenten. Wie de complete podcast beluistert, krijgt een mooi stuk radiogeschiedenis.
L
Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer
Laura H. werd moslima en trok met haar man naar Syrië. Toen ze dat land wilde ontvluchten, ging dat niet zomaar. Gesprekken met Laura en met mensen in haar omgeving (haar vader bijvoorbeeld) en met journalist Thomas Rueb, die controleerde in hoeverre Laura's verhalen kloppen.
Lees Dees
Sommige boeken zijn in de vergetelheid geraakt, hoewel ze het lezen meer dan waard zijn. In deze podcast gaat het om vertaalde boeken die (weer) onder de aandacht van de Nederlandse lezer worden gebracht. Interessante podcast, die misschien wat veronachtzaamd is.
Lezen in het donker
In elke aflevering een gesprek met een schrijver. De titel verwijst naar het moment van uitzending: in de nacht. Zowel fictie als non-fictie. Tussendoor wat muziek.
Luisterdoc
Diversiteit aan onderwerpen: van stoppen met roken tot het Oranjehotel, een gevangenis in de Tweede Wereldoorlog. Wie grasduint, vindt wel iets wat hem aanstaat.
M
Het Marathoninterview
Groot archief van lange gesprekken. De eerste marathoninterviews waren vijf uur lang. Nu nog maar de helft. In de indrukwekkende lijst komen zeer veel bekende mensen voor. Veel boeiende gesprekken, met mensen die hun verdienste hebben in allerlei disciplines.
De mens achter de lach
Interviews met cabaretiers. De gesprekken zoeken de diepte op. Wie veel van deze gesprekken beluistert, krijgt niet alleen een beeld van de verschillende cabaretiers, maar ook van het vak.
Met Groenteman in de kast
Heette aanvankelijk
Het Volkskrantgeluid Cultuur. Interviews door Gijs Groenteman. In het begin kabbelden de gesprekken nog wel eens, maar ze zijn steeds beter geworden. Mijn oordeel nu is positiever dan toen ik de recensie schreef.
Mijn vader is een afhaalchinees
Over hoe multicultureel de samenleving is, lopen de meningen uiteen, maar in ons eetgedrag zijn alle culturen geïntegreerd: iedereen heeft wel eens kebab, roti of een Chinees gerecht gegeten. Podcast over hoe dat allemaal zo gekomen is.
Misia
Misia Godebski werd in 1872 geboren. Bij velen is haar naam vergeten, maar ze komt voor op veel schilderijen en indertijd ging ze om met iedereen die er toen toe deed in de kunst. Boeiend portret.
Muziek voor volwassenen
Maar liefst drie uur per week: muziek die je verder niet zoveel hoort: americana, country en alles wat de presentator, Johan Derksen goed vindt. Sobere presentatie en heel veel muziek. Elke week staat er een artiest centraal.
N
Een nijlpaard kon lachen
Het verhaal van de setdresser van het ooit bekende tv-programma
Waku Waku. Een speurtocht naar wat er gebeurd is. Mengeling van documentaire en fictie.
NPO Radio 1 Boekenpodcast
Twee presentatoren van NPO Radio 1 presenteren kort een boek dat ze de moeite waard vinden. In elke uitzending een ander duo, waardoor er aardig wat diversiteit is.
O
Oba Live
Talkshow met Theodoor Holman als host. Veel vaste gasten (Nelleke Noordervliet, Onno Blom, Elma Drayer), maar ook altijd veel nieuws, vaak naar aanleiding van een boek. Nodigt uit tot meedenken.
Onder mediadoctoren
Podcast van twee mediadoctoren (Linda Duits en Vincent Krone) over hoe de media werken, naar aanleiding van steeds een ander onderwerp. Zeer breed in de onderwerpkeuze.
De ongelooflijke podcast
In deze podcast aandacht voor allerlei onderwerpen, die vaak iets met religie te maken hebben. De makers zijn christelijk, de gasten niet altijd. Open blik op de omgeving, open gesprekken. Peiling van de samenleving.
Oordop, een podcast over podcasts
De naam zegt het al, een podcast over podcasts. Ligt alweer een tijdje stil, maar er zijn nog wel wat goede suggesties vandaan te halen.
Opgejaagd
Deugt het Nederlandse onderwijssysteem wel? Ouders vragen zich af of ze hun kind niet beter in Zweden naar school kunnen doen. De podcastmaakster gaat op onderoek uit en praat met deskundigen. De luisteraar vraagt zich af welke keus er uiteindelijk gemaakt gaat worden.
P
Papa en mama zijn gescheiden
Gesprekken met kinderen van gescheiden ouders over allerlei fasen van de scheiding, van de ruzies, het bekendmaken van de scheiding tot het moment waarop papa of mama weer een nieuwe vriend(in) heeft. Je hoort de overeenkomsten (en de verschillen) tussen de verhalen van de kinderen.
De Poëziepodcast
In de meeste afleveringen is er een gast die twee gedichten bij zich heeft: een van een ander en een van zichzelf. De volgorde is: gedicht voorlezen, erover praten, gedicht nog een keer voorlezen. Sommige uitzendingen wijken een beetje af, omdat ze bijvoorbeeld opgenomen zijn op een festival.
R
Radio Bahamontes
Wielerverhalen, vaak over marginale renners of wedstrijden. Kleine verhalen, die wel belangrijk zijn voor de mensen die ze meegemaakt hebben.
Radio Doc
Gaat al jaren mee. Radioprogramma met documentaires. Sommige series zijn ook als podcast te vinden. Degelijk en met een grote diversiteit.
Radio Swammerdam
Wetenschapsprogramma. Meestal jonge wetenschappers komen vertellen over hun onderzoek. Onderwerpen krijgen de tijd om uitgebreid behandeld te worden.
Rewind
Over de Nederlandse muziekgeschiedenis. De eerste serie over dancemuziek, de tweede over het levenslied. Gekoppeld aan belangrijke data en gebeurtenissen.
Rubens
Korte afleveringen over de schilder Rubens. Het geheel geeft een beeld van leven en werk van de kunstenaar.
De Rudi en Freddie Show
Podcast van Rutger Bregman en Jesse Frederik. Ook binnen te halen op het kanaal van
De Correspondent. Samen praten ze over allerlei maatschappelijke onderwerpen. Meestal niet direct gekoppeld aan de actualiteit, maar meer aan hoe dingen gewoonlijk werken in onze samenleving.
Soms is er een gast die een belangrijke bijdrage levert.
S
Scripts off screen
Filmscenario's die niet tot een film hebben geleid worden als een soort hoorspel uitgevoerd: dialogen en een voice-over die de beelden beschrijft. Dat alles live uitgevoerd voor publiek.
Sør
Marjolijn van Heemstra werd als middelbare scholier geïnspireerd door een docent. Juist deze docent gaat later de gemeentepolitiek in en zal opvattingen verwoorden die haar tegen de borst stuiten. Wat is er gebeurd?
Spraakwater of wodka
Mengvorm tussen interview met een schrijver en een spelletje. Als een schrijver een verkeerd of een onbevredigend antwoord geeft, moet hij wodka drinken. Daarna gaat het interview verder.
Sterke verhalen
Drie vrienden vertellen sterke verhalen over hetzelfde onderwerp (Duitsland, de oosterse keuken, carnaval enz.) Een van de verhalen klopt niet. De luisteraar denkt mee. Luchtig.
Stripjournaal
Wie bij wil blijven op het gebied van strips, moet eigenlijk deze podcast wel beluisteren. Altijd informatief, soms opiniërend. Medewerking van de Stripmaker des Vaderlands, die haar eigen voorleeshoekje heeft. Luisteraars kunnen elke aflevering wat winnen.
Suske en Wiske, De Perfecte Podcast
Iedereen kent Suske en Wiske. De maker van de podcast is niet alleen een liefhebber, maar ook een kenner. Hij praat met mensen die nog meer afweten van Suske en Wiske. Enthousiasmerend, ook voor mensen die niet direct fan zijn.
T
Tante Jos
Tante Jos zat in de oorlog in het verzet. Haar verhaal heeft ze al verschillende keren verteld. Maar kloppen die verhalen wel. Een nichtje gaat op zoek naar het ware verhaal van Tante Jos.
Trees
Project om onderzoeksjournalistiek te combineren met publieksparticipatie. Jonge onderzoekers duiken in een onderwerp, gecoacht door een ervaren journalist. Het publiek stelt vragen en denkt mee.
Tzumcast
Een panel van vier mensen leest een boek en discussieert daarover. Eenvoudige formule, die prima werkt. Voor wie van lezen en van boeken houdt.
U
Uitgelezen verhalen
Verhalen worden voorgelezen in het theater en daarna wordt erover nagepraat met de auteur, de vertaler of een andere direct betrokkene. Te weinig bekende podcast. Probeer eens.
Uitgesproken
Podcast van het collectief Schik, dat ook Bob maakte. Uitgangspunt is steeds een krantenartikel. Naar aanleiding daarvan duiken de makers in een zaak en proberen te achterhalen hoe het zit met bijvoorbeeld psychiatrie en baby's, of met een Afghaan die neergestoken is.
V
Het verlies van België
Geschiedenispodcast over het ontstaan van België. Hoe heeft dat zich in 1830 afgescheiden van Nederland? Degelijke en boeiende podcast.
Het verloren hoofd
Jonge radiomakers komen in contact met iemand die ervan overtuigd is dat ergens in Nederland het hoofd bewaard wordt van een Indonesische verzetsstrijder. Een speurtocht, in Nederland en Indonesië.
Verstrikt
Indrukwekkende podcast over zelfdoding. De podcastmaker heeft zelf met zelfmoordgedachten geworsteld en gaat op zoek naar manieren om zelfdoding te voorkomen. Onder andere gesprekken met nabestaanden. Toppodcast!
Venezia
Presentator wandelt door Venetië en vertelt boeiende anekdoten over de stad. Begenadigd verteller; je hangt aan zijn lippen. Veel muziek tussendoor. Per uitzending een thema, vaak gekoppeld aan het soort mensen dat in Venetië gewoond heeft, zoals componisten en schilders.
Vertel Mij Wat!
Mensen die in de Betuwe wonen, vertellen verhalen die ze zelf hebben meegemaakt. Niet alle verhalen spelen zich af in de regio, maar veel wel. Soms worden de verhalen in een (goed verstaanbaar) dialect verteld.
Vink, Dé podcastgids van Nederland
In elke uitzending worden drie podcasts beoordeeld. Format is in de loop van de uitzendingen soms licht gewijzigd. Tegenwoordig worden podcasts besproken waarover een van de drie presentatoren enthousiast is.
W
Waarom
Het ex-vriendje van de podcastmaakster is jaren geleden door zelfdoding om het leven gekomen. Nu gaat ze op zoek naar wat daarover bekend is. Een speurtocht. Integer gemaakt.
Wat mij raakt
Heel korte afleveringen. Mensen vertellen wat hen raakt.
De wereld van Jan de Man
Podcastmaakster wil kennismaken met een ex-crimineel. Dat wordt 'Jan de Man'. Ze probeert te begrijpen hoe hij denkt. Ze vraagt zich af of hij de criminaliteit wel echt achter zich gelaten heeft en of dat gevolgen heeft voor haar veiligheid. Podcast roept de vraag op in hoeverre dit non-fictie is.
Wetenschap vandaag
Wetenschapsnieuws. Korte items, heldere uitleg, zodat leken ook kunnen snappen waarover het gaat.
Winteruur
Een soort avondsluiting. De gast brengt een stukje tekst mee en leest voor. Kort gesprek en nog een keer voorlezen. Grote diversiteit aan gasten, maar steeds dezelfde, boeiende presentator: Wim Helsen, die altijd zijn hond bij zich heeft.
Wolfgangs woorden
Beeld van het leven van Mozart, aan de hand van zijn brieven. Geen lange verhalen, maar Mozart direct aan het woord. Verfrissend.
Woodstock
Vijftig jaar na het beroemde popfestival Woodstock een vierdelige podcast, over de festivalcultuur in de jaren zestig. Tijdsbeeld.
Z
De zomer van 1945
Allerlei aspecten van de zomer van 1945. Het land is bevrijd, maar het gewone leven is niet altijd even gemakkelijk op te pakken. Over bijvoorbeeld een dierentuin met opstartproblemen, een bakker die moeilijk aan suiker komt, een ondergedoken meisje dat wacht om opgehaald te worden.
De zomer van '69
Aandacht voor Woodstock natuurlijk, maar ook voor de rellen bij de Stonewall Inn, de Dolle Mina's en de maanlanding.
De zonnekoning
Degelijk beeld van Lodewijk XIV. Veel informatie, boeiend verteld, doorsneden met passende muziek. Na de documentaire ben je echt goed geïnformeerd. Podcastmaker maakte ook
Het hart van Napoleon.
Zwijgen is geen optie
Gesprekken met inspirerende mensen. Ze werken, elk op zijn of haar manier aan een betere wereld. Nodigt uit tot nadenken.