donderdag 10 januari 2019

Podcast: Opgejaagd


Deze keer een podcast die al afgelopen is: een afgerond geheel van negen afleveringen. Opgejaagd is  gemaakt door Jennifer Petterson; vorig jaar rond deze tijd startte ze de podcast en in juli 2018 verscheen de laatste aflevering online.

Jennifer is van oorsprong Zweeds, woont al jaren in Nederland en is getrouwd met een Nederlandse man. Ze heeft twee kinderen. De oudste neemt intussen deel aan het basisonderwijs. En daar zit het probleem.

Bedenkingen

Nu Petterson gezien heeft hoe het Nederlandse onderwijs in de praktijk uitpakt, heeft ze grote bedenkingen. Ze heeft de indruk dat er nogal wat aan mankeert: een leerkracht die te veel leerlingen onder zich heeft, de toetscultuur, de geringe aandacht voor de muzische vakken, het kindbeeld dat in het onderwijs gangbaar is.

Heeft ze er wel goed aan gedaan om haar kind naar een Nederlandse school te sturen? Is het onderwijs in Zweden niet zoveel beter dat ze remigratie zou moeten overwegen? Haar man is wat minder somber over het Nederlandse onderwijs en voor hem is verhuizen naar Zweden natuurlijk een grotere stap. En wat vinden de kinderen zelf?

Petterson voelt zich opgejaagd: er moet een beslissing genomen worden en het liefst op korte tijd. Ze gaat op onderzoek uit: ze praat met ouders, met leerkrachten, met andere deskundigen. Ze loopt mee in de klas van een onderbouwdocent, zodat ook de luisteraars een indruk krijgen van hoe de lessen verlopen.

Zweden

Ook in Zweden steekt ze haar licht op: is het onderwijs inderdaad zoals ze zich herinnert of heeft ze het geïdealiseerd? Uiteindelijk moet er een beslissing genomen worden. Dat gebeurt in aflevering negen: 'En nu?'

Je weet als luisteraar dat er besloten moet worden over wel of niet naar Zweden verhuizen en dat drijft het verhaal voort. Hoe de beeldvorming van het onderwijs in Nederland en Zweden zich ontwikkelt, maak je live mee en dat houdt de aandacht er gemakkelijk bij.

Wie niets of weinig van het Nederlandse onderwijs weet, krijgt een goede indruk van hoe het daar reilt en zeilt. Omdat we een beeld krijgen van verschillende Nederlandse basisscholen, krijgen we ook een indruk van hoe schoolculturen kunnen verschillen. Ook worden we aan het denken gezet over de neiging om alles te toetsen. Is het onderwijs daarin doorgedraaid?

Lichte irritatie

Ik had wel een lichte irritatie bij de wat weke manier waarop Petterson praat. Het heeft iets zijïgs, zeker in het gesprek met de eigen kinderen. De kritische instelling beviel me beter, al snap ik ook best dat scholen graag niet te veel van dit soort ouders hebben.

De problemen die het Nederlandse onderwijs kan veroorzaken, worden concreet gemaakt: hoe werkt het uit bij dit kind, bij dit gezin? Ook de gesprekken in het gezin worden weergegeven, zodat we dichtbij kunnen komen en de worsteling van korte afstand kunnen meemaken.

Helderheid

De reportages zijn helder, de onderwerpen goed per aflevering afgebakend, de problemen worden duidelijk geëtaleerd. De helderheid is een van de aantrekkelijke kanten van deze podcast, samen met het boeiende van het doorlopende verhaal.

In de loop van vorig jaar heb ik steeds met interesse geluisterd en als er een nieuwe aflevering online stond, heb ik die vaak binnen een week beluisterd. En wat het gezin uiteindelijk besluit? Om dat te weten te komen, moet je toch echt zelfs gaan luisteren. Dat kan bijvoorbeeld hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten