dinsdag 1 januari 2019

Podcast: Hallo, hier Hilversum


Podcast kun je beluisteren wanneer je wilt. Bij een nog lopende podcast krijg je elke keer een aflevering binnen, bij een al beëindigde podcast kun je overgaan tot bingeluisteren. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan met Het hart van Napoleon. Aan voorbeelden van beide categorieën zal ik hier nog aandacht besteden.

Wie op een al rijdende trein wil springen, zou kunnen gaan luisteren naar Hallo, hier Hilversum, een podcast over honderd jaar radio, door Vincent Bijlo en Ger Jochems. De podcastserie is op 6 november 2018 gestart en tot nu toe zijn er acht afleveringen verschenen.

De uitzendingen zijn thematisch: kinderprogramma's door de jaren heen bijvoorbeeld of het aanbod aan programma's op oudejaarsavonden. Er is ook een uitzending geweest over de zeezenders en over de start van Hilversum 3. Een overzicht van de afleveringen vind je hier.

Van dit soort podcasts geniet ik zeer. Er worden herinneringen opgehaald en het is altijd prettig om dingen te herkennen en je naar aanleiding daarvan andere zaken te herinneren. Daarnaast zijn er natuurlijk fragmenten die onbekend zijn (al was het maar omdat ze van voor mijn tijd zijn). Dat is een mooie mix.

Het is ongeveer dezelfde beleving als die ik had bij podcast van KX Radio, 50 jaar 3FM. Door die meer dan vijftig uitzendingen ben ik nog steeds niet helemaal heen, maar ik zal ze allemaal tot mij nemen. Ook daarin waren fragmenten te horen die de aanjager waren voor het ophalen van herinneringen.

Vincent Bijlo en Ger Jochems zijn bekende radiostemmen. Beide presentatoren zijn betrokken en enthousiast, wat lekker luistert. Tussen de fragmenten door vertellen ze weetjes, die vaak voor mij nognietweetjes waren.

De geluidsfragmenten betrekken ze bij Beeld en Geluid. Ze zijn van goede kwaliteit. Af en toe is het onvervalste middengolfgeluid te horen, wat op zich al een bron van nostalgie is. Bij mij althans. Ik ben even kwijt hoeveel afleveringen de podcast zal gaan tellen. Dertig? We kunnen in ieder geval nog even vooruit.

In het kader van de uitzendingen op oudejaar: Wim Kan in 1966, uit het archief van Radio Nederland Wereldomroep. Aan die zender wordt wellicht ook nog eens apart aandacht besteed.


1 opmerking: