vrijdag 12 april 2019

Podcast: Hoorspelcast


Het hoorspel heeft een lange geschiedenis en er zijn maar weinig mensen van onder de veertig die nog nooit een hoorspel hebben beluisterd. Ik heb indertijd vaak bij de radio gezeten om bijvoorbeeld te luisteren naar Biels en co, waarin Ko van Dijk zijn machtige stem liet horen als August Biels. Eigenlijk heette dat geen hoorspel, maar een 'radiostrip', een benaming die ik nooit goed begrepen heb.

Intussen zijn er via allerlei kanalen hoorspelen te downloaden. In het Internetarchief bijvoorbeeld kan naar hartenlust gezocht worden. Ik heb daar heel wat afleveringen van Paul Vlaanderen gevonden, een serie waarvan jammer genoeg veel verloren is gegaan. Ook andere beroemde series als Sprong in het heelal of De blauwe zaden zijn daar te vinden. En de prachtige series over Commissaris van In.

Toegankelijk

Een mooi initiatief is de Hoorspelcast, waar oude hoorspelen weer toegankelijk gemaakt zijn. Je kunt je erop abonneren en dan krijg je elke week een aflevering thuis. Daarbij gaat het niet alleen om series (bijvoorbeeld De muziekschool, Man van goud, Onrust op de olmen, De planeteneter, De tijdige dood),  maar ook om 'losse' hoorspelen (bijvoorbeeld Babylon, Even schuilen, Trip naar Helicon, Moord in olieverf, Goena-goena).

De geluidskwaliteit verschilt een beetje per hoorspel, maar gemiddeld genomen is die goed of op zijn minst goed genoeg. En de regelmaat van een wekelijks hoorspel is prima. Vooral het gemak staat mij aan: als je je geabonneerd hebt, hoef je niet verder meer te zoeken. Je krijgt hoorspelen die je uit jezelf misschien niet gekozen zou hebben, zodat je je kunt laten verrassen.

Hoorspelexperiment

Verschillende hoorspelen kende ik al, maar er bij de collectie van Hoorspelcast zitten ook pareltjes die ik nog niet kende, zoals Wie gaat er mee naar Engeland varen?, dat een hoorspelexperiment genoemd wordt. Hierin spelen kinderen een belangrijke rol. Waarschijnlijk is niet alle tekst gescript, maar het pakt allemaal goed uit. Het blijft een levendig verhaal over iemand die bij het uitbreken van de oorlog van Frankrijk naar Engeland probeert te komen. Aardig detail: de kinderrollen worden gespeeld door de kinderen van Léon Povel, de bekende hoorspelregisseur.

De Hoorspelcast is begonnen in 2007. Op de openingspagina staat nog dat er 'haast geen' hoorspelen meer gemaakt worden. Dat is wat overdreven. Denk aan succesvolle series als Bommel, Het bureau, De Moker, De hormonenfabriek. Maar in vergelijking met de jaren zestig is het inderdaad magertjes. De recente series zijn overigens allemaal van goede kwaliteit.

De makers van deze podcast houden wel een slag om de arm wat betreft de rechten. Niet altijd waren die goed te achterhalen. Hopelijk is er niet een erfgenaam die op zijn strepen gaat staan. Voor zover ik kan zien, is dit een podcast zonder winstoogmerk, uit liefde voor het hoorspel opgericht.

De podcast is een uitstekend medium om hoorspelen opnieuw onder de aandacht te brengen. Ook bij AVRO/TROS zijn hoorspelen te beluisteren en ook bij Parel Radio komt er wel eens eentje voorbij. Daar kom ik nog eens op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten