maandag 15 april 2019

Mister Blueberry: Geronimo de Apache / Duels in OK Corral


Soms raak ik het spoor een beetje kwijt in alle uitgaven van de strip Blueberry. Erg is dat niet. Veel delen heb ik indertijd gelezen toen ze als album met slappe kaft uitkwamen. Niet alle verhaallijnen staan mij daarbij helder voor ogen, maar zo gauw ik even in een album zit, pak ik de draad weer op.

Mister Blueberry

Uitgeverij Sherpa heeft verschillende Blueberry-uitgaven, waaronder de serie Mister Blueberry, die vijf delen omvat. Hier berichtte ik over de eerste twee delen, Mister Blueberry en Schaduwen over Tombstone. Intussen zijn deel drie en vier verschenen: Geronimo de Apache en Duels in OK Corral. Zoals we al zagen bij het uitkomen van de eerste twee delen: wonderschoon uitgegeven: groot formaat, linnen rug, een losse prent en in zwart-wit.

Sommigen zullen de inkleuring missen en dat snap ik wel. Maar bij lezing blijken de niet ingekleurde prenten als vanzelf uit te nodigen tot nader bekijken. We zien half weggegumde potloodlijntjes, stukjes die ingeplakt zijn, keuzen die bij nader inzien zijn gemaakt. Alsof we zo dichter bij de tekentafel van Giraud komen en hem direct aan het werk zien.

Zwart

Na het aanbrengen van het zwart zijn de nuances behouden gebleven. We zien hoe de penseel het zwart heeft aangebracht, waar het helemaal dekkend is en waar het papier erdoorheen schemert. Ook wie de albums al gelezen heeft, kan er nog een hele tijd mee doen, door willekeurige tekeningen nauwkeurig te bekijken en zich te verwonderen over de hand van de meester.

Het lezen van het verhaal is een genot, natuurlijk omdat je daar lekker in meegaat, maar ook vanwege de lettering, met de opmerkelijke, bolle o's, die ik om een mij niet duidelijke reden lekker vind.

Voor Blueberry stond de acteur Jean-Paul Belmondo model. In deze delen komt het hoofd van Blueberry smaller over en ook de ruige uitstraling die hij vaak heeft, lijkt wat meer van rafelranden ontdaan. Blijkbaar was Giraud aan zo'n soort Blueberry toe.

Voor op de kaft staat nog steeds de naam van Jean-Michel Charlier, maar die was al overleden toen deze delen (1999 / 2003) verschenen. Giraud was voor zowel de tekeningen als het scenario verantwoordelijk.

Verhaallijnen

In aansluiting op de vorige delen is gekozen voor de raamvertelling: het verhaal van Blueberry in het heden (die een groot deel van het verhaal op bed ligt te herstellen van zijn wonden) en het verhaal dat hij vertelt aan de man die over Blueberry's leven wil schrijven. Ook binnen die twee verhalen zijn verschillende nevenlijntjes aan te wijzen, maar Giraud houdt ze goed in de hand.

Deel vier eindigt bij vlak voor een dramatisch hoogtepunt: Wyatt Earp en zijn helpers begeven zich naar de OK Corral. Hoewel enkele sluipschutters al zijn uitgeschakeld, weet je dat er nog steeds iemand op de loer ligt en dat ze in een hinderlaag dreigen te lopen. Hoe dat uitpakt, zal te lezen zijn in het laatste deel.

Blueberry is een iconisch personage, zowel grafisch als psychologisch interessant. Een man die de duisternis, ook die in zichzelf, niet schuwt. Ik heb niets tegen eenvoudige westerns met goeden en kwaden, waarbij de cowboy met de witte hoed wint, maar de verhalen over Blueberry graven een spade dieper: hij is weliswaar een personage, maar je ontmoet hem als een mens. Meestal wil hij het goede, maar hij weet ook dat hoe je je ook opstelt in het leven, je altijd vuile handen zult moeten maken.

Bonus

In afwijking van de eerste twee delen hebben deel drie en vier een bonus: bij Geronimo de Apache zijn dat schetsen en groot weergegeven uitsneden. Bij Duels in OK Corral is dat een geheel nieuw begin van een album, een alternatieve versie. Daardoor zijn deze albums dikker geworden. De prijs is hetzelfde gebleven.
De dame in het centrum had in een eerdere versie een jurk aan, zoals te zien is. 

Serie: Mister Blueberry
Delen: Geronimo de Apache / Duels in OK Corral
Tekst en tekeningen: Giraud
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2019, 56 blz. € 39,95, hardcover, linnen rug, groot formaat, losse prent, zwart-wit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten