zaterdag 20 april 2019

Podcast: Stripjournaal


Op allerlei gebieden zijn er podcasts: koken, literatuur, muziek, seks, maar op het terrein van de strips  is er in Nederland op podcastgebied weinig te beleven. Er zijn enkele vloggers, zoals Michael Minneboo en De stripvlogger, maar van de echte podcast, alleen in audio, kan ik alleen Geekers op je speakers noemen, Fokcast en Stripjournaal. De Geekerspodcast ken ik niet zo goed, Stripjournaal wel.

Fokcast besprak ik hier, maar dat was in de tijd dat daar nog geen strips werden besproken. Tegenwoordig wordt er af en toe een aflevering opgenomen in stripzaak Mekanik, vooral over comics. Ik heb begrepen dat dat een zelfstandige podcast gaat worden. De afleveringen tot nu toe vind je hier.

Robin Vinck

Stripjournaal is de podcast van Robin Vinck, redacteur bij BNR Nieuwsradio. Stripliefhebbers kunnen hem kennen van de column in Stripglossy of van de uitreiking van de Stripschapsprijzen, die hij de laatste jaren presenteert. Dat doet hij overigens heel aardig. Vinck is een vlotte prater, met een zuidelijke tongval, die bovendien veel kennis heeft opgedaan over strips en het stripwereldje.

Een columnist moet niet bang zijn een mening te ventileren en Vinck maakt in zijn podcast van zijn hart absoluut geen moordkuil. Vooral als het over het Stripschap en de Stripdagen gaat, wil hij graag een beetje porren: er mag wel wat meer snelheid en meer vernieuwing in.

De naam Stripjournaal kennen we van de gelijknamig site. Daar is ook van tijd tot tijd wat stripnieuws te lezen en er stond in voorgaande jaren ook wel eens een recensie op. Van de Stripdagen van afgelopen jaar is er mooi verslag gedaan in een filmpje, dat uitstekend gemonteerd is.

In de laatste afleveringen heeft Robin Vinck een sidekick, Seb van der Kaaden, van uitgeverij Personalia, bekend van de Stripglossy. De twee werken lekker samen, vullen elkaar aan, hebben plezier met elkaar en samen hebben ze heel wat kennis.

Informatief en onderhoudend

De podcast Stripjournaal is altijd informatief. Soms wordt op het laatste moment nog iemand gebeld zodat de informatie zo actueel en nauwkeurig mogelijk is. De toon is licht en ook dat maakt de podcast aangenaam om naar te luisteren. De lengte, meestal een goed half uur, is prima. Bij bijzondere uitzendingen kan dat oplopen tot meer dan een uur.

Memorabel is bijvoorbeeld het jaaroverzicht 2018, waarin enkele mensen, onder wie de Stripmaker des vaderlands, terugblikken op een stripjaar.

Wie van strips houdt, zou zich moeten abonneren op Stripjournaal. Je wordt in korte tijd op deskundige en onderhoudende wijze bijgepraat over wat er speelt op stripgebied. Aanbevolen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten