donderdag 29 juli 2021

Zeven atleten (Kris / Galic / Morancho)Bij uitgeverij Silvester verschijnt al jaren een interessante reeks. In elk deel draait om zeven personages die van dezelfde soort zijn en toch onderling verschillen: schipbreukelingen, detectives, zendelingen, dwergen, superhelden. Het toeval wil dat ik nu voor de zevende keer over deze serie schrijf. De links naar de zes eerdere bijdragen vind je onderaan. 

Nu is er het deel Zeven atleten, wat mooi uitkomt in een jaar waarin er Olympische Spelen zijn.  Het verhaal van dit album speelt ook in een Olympisch jaar: 1936. Over die spelen in Berlijn is behoorlijk wat bekend. 

Minder bekend (althans bij mij) is dat er uit protest een soort alternatieve spelen werden gepland: de Olympiade van het volk, die gehouden zou worden van 19 tot 26 juli in Barcelona. De Nederlandse Arbeiders Sport Bond stuurde een afvaardiging van tweeënveertig leden. 

In de albums in deze reeks moeten de zeven hoofdpersonen eerst bij elkaar komen. Bij zo'n Olympiade is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Er vertrekt een groepje van zes atleten vanuit Frankrijk. Ze zijn van verschillende nationaliteit. In Barcelona voegt zich nog een Ier bij hen. 

De olympiade zal overigens niet plaatsvinden, doordat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt. Het groepje van zeven besluit om actief deel te nemen. Hun sportkwaliteiten komen daarbij goed van pas. Ze vallen San Isidro aan, waar de ouders van een van hen leven. 

Het scenario van Kris en Bertrand Galic neemt je gemakkelijk mee in het verhaal. De atleten worden al meteen sympathiek als je ziet hoe ze het voor elkaar opnemen (een van hen is Joods en dat geeft al meteen problemen bij controle in een trein). Ze vullen elkaar goed aan, door hun verschillende kwaliteiten en ze krijgen ook min of meer een eigen karakter, al is dat voor zoveeel personen nog wel lastig. 

Het verhaal zit degelijk in elkaar en de tekeningen van David Morancho zijn in orde. Niet heel erg dynamisch, maar wel mooi helder. De inkleuring door Javi Montes, met wat bruinen, voert je meteen terug naar een tijd geleden. 

Zeven atleten is niet een uitzonderlijke strip. Gewoon een goed verhaal, maar daar zijn er wel meer van. Toch heb ik met interesse dit verhaal gelezen, vooral ook vanwege de voor mij onbekende historische achtergrond. In ieder geval zorgde dat ervoor dat ik meteen op internet op zoek ging naar wat er te vinden was over de Volksolympiade. Zo'n tweehonderd sporters hebben uiteindelijk meegestreden aan de kant van de Republikeinen. 

Anderen gingen meteen weer naar hun vaderland, waar ze overigens niet altijd met open armen ontvangen werden. De Nederlandse turnster Wiesje Wolzak werd bijvoorbeeld voor zeven maanden geschorst, omdat zij zonder toestemming van de bond had deelgenomen aan een buitenlandse wedstrijd. Dat die wedstrijd niet was doorgegaan deed er blijkbaar niet toe. 

Dat ik op zoek ging naar informatie werd in gang gezet door Zeven atleten. Als een album dat voor elkaar krijgt, moet er iets goeds in zitten. 

Titel: Zeven atleten
Scenario: Kris & Bertrand Galic
Tekeningen: David Morancho
Inkleuring: Javi Montes
Uitgever: Silvester Strips
's-Hertogenbosch 2021, 64 blz. € 17,95 (hardcover)

Eerder schreef ik over:

De eerste drie pagina's:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten