dinsdag 13 juli 2021

Cézembre. Boek 2 (Nicolas Malfin)


Eind vorig jaar plaatste ik een stukje over het eerste deel van het tweeluik Cézembre: een strip over de strijd om een stukje van de Bretonse kust. Intussen is deel 2 verschenen. 

De uiteindelijke strijd om Saint-Malo en het eiland Cézembre is hevig geweest. Er zijn in totaal 20.000 bommen op het eiland gegooid, wat een je niet voor te stellen aantal is. 

De personen die we in boek 1 leerden kennen, komen we in dit tweede deel weer tegen. Ewan en Françoise zijn uit elkaar geraakt. Françoise is meegenomen door Bastien Fénec, die aan de kant van de Duitsers staat, in de hoop op een nieuwe toekomst voor Bretagne. Ewan weet niet of Françoise nog leeft. 

Er worden wat open plekken uit het eerste deel ingevuld en je vraagt je tijdens het lezen af hoe het af zal lopen met de hoofdpersonen. Maar intussen gaat er ook veel aandacht aan de strijd om Saint-Malo en Cézembre. Daarin wil de scenarist en tekenaar Nicolas Malfin trouw zijn aan de geschiedenis, maar dat staat het verhaal wel eens in de weg. 

Dossier

Achter in dit deel is, net als in Boek 1, een dossier opgenomen. In dit deel beschrijft het gedetailleerd hoe de strijd verlopen is. Elke keer wordt gemeld het hoeveelste bataljon of het hoeveelste regiment meedoet aan welke actie. Dat maakt het dossier nauwkeurig, maar misschien ook wat detaillistisch. Er is verder plaats ingeruimd voor historische foto's. Vooral deze beelden geven een indruk van hoe verwoestend de strijd is geweest. 

Het tekenwerk van Malfin is goed. Juist bij chaotische toestanden is de heldere tekenstijl prettig. Je behoudt als lezer/kijker het overzicht. Wel is er veel tekst nodig om ons op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen. Die tekst komt ook nog eens als een grote hoeveelheid over, doordat zowel de originele taal al de vertaling in de tekstballonnen staat. Bij teksten die in het Frans gesproken zijn ontbreekt die originele taal, wat me niet helemaal consequent lijkt. 

Na deel 1 was ik wat enthousiaster dan na boek 2, wat waarschijnlijk komt doordat ik me meer liet meevoeren door de personages. In boek 2 is de strijd (voor mijn gevoel) groter dan het streven van het personages. Het geeft het streven van de personen minder richting en het verhaal minder vaart. Je krijgt er wel voor terug dat je goed geïnformeerd wordt over een stukje oorlogsgeschiedenis. 

Reeks: Cézember
Deel: Boek 2
Scenario en tekeningen: Nicolas Malfin
Uitgever: Silvester
's-Hertogenbosch 2021, 88 blz. € 24,95 hardcover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten