vrijdag 11 september 2020

Sonora deel 2: Lola Montez (Pécau / Dellag)

 


Het omslag van het tweede deel van Sonora maakt het al duidelijk: het geweer geheven, een vrouw op de voorgrond met een pistool in haar hand en dreigende vogels in de lucht - het zal geen lieflijk verhaal worden. Dat blijkt ook al meteen in het begin van het album: er wordt volop geschoten en er vallen heel wat doden. 

In deel 1 ontmoetten we de hoofdpersoon, Max (Maximilien), die van Frankrijk naar Amerika reist om zijn broer te wreken. Hij reist samen met Lola Montez, die aan zijn zorgen is toevertrouwd, maar die zich aardig weet te redden. Zij heeft weer andere contacten dan Max en zij zal voor hem op zoek gaan naar de man op wie hij jaagt.

Die zoektocht schiet in deel 2 niet erg op, maar aan het eind van het album is Max ineens heel wat stappen verder als Lola hem meedeelt welke naam de man die hij zoekt aangenomen heeft. 

Politiek

Een groot deel van het album zou je politiek kunnen noemen: Californië wordt toegevoegd aan de Amerikaanse federatie. Dat betekent dat de Fransen in deze staat geen grote rol meer kunnen spelen. Ook zullen de regels voor het exploiteren van goudmijnen veranderen. 

Er ontstaat veel onrust en Lola speelt met haar animatie een rol in het rustig houden van de mannen. Of de rol van dit personage zo groot is dat je een heel album naar haar moet noemen, kun je je afvragen. Voor Max is ze wel belangrijk. 

Het leger onder Graaf Charle René Gaston Gustave van Rasousset-Boulbon heeft het plan om naar de Mexicaanse provincie Sonora te trekken, aangezien daar goud moet zijn. Max besluit op het laatste moment om mee te gaan.

Tussendeel

Deel 2 is echt een tussendeel: in deel 1 is de situatie geschetst en zijn we Max gaan volgen op zijn tocht naar de wraak. Die zal in deel 3 waarschijnlijk voltrokken worden en deel 2 is dan bedoeld om die situatie te bereiken. Er zijn politieke ontwikkelingen, er zijn ontwikkelingen tussen Max en Lola en verder leren we vooral de nietsontziendheid van Max kennen en de chaos van die tijd. Mensen worden uit de weg geruimd als ze plannen in de weg staan, want blijkbaar heiligt het doel alle middelen. Zelfs als het doel niet heel erg nobel is. 

Het tekenwerk is mooi in lijn met het eerste deel en ondersteunt, samen met de inkleuring, de ruwheid van de tijd die geschetst wordt. 

Het deel Lola Montez is nog steeds aardig om te lezen, maar ik vroeg me wel af of het verhaal niet in twee delen te comprimeren was geweest. Misschien komen er elementen in voor waarvan pas in deel 3 duidelijk wordt dat ze belangrijk zijn, maar vooralsnog is het vooral het slot dat de zoektocht van Max een zwiep geeft. Na lezing ben ik overigens wel benieuwd naar het slotdeel en daar zal het de makers mede om te doen zijn geweest. 

Serie: Sonora

Deel 2: Lola Montez

Uitgeverij: Silvester

's Hertogenbosch 2020, 56 blz. €9,95 (softcover)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten