vrijdag 4 september 2020

Raven (Mathieu Lauffray)

 

Wat is de aantrekkelijkheid van strips over zeerovers? Waarom willen wij bijvoorbeeld nog steeds de albums van Roodbaard lezen? 

Kapers staan buiten de wet en houden zich niet aan regels. Dat is aantrekkelijk voor ons, gezagsgetrouwe mensen die braaf elke dag naar hun werk gaan. We zijn tevreden met ons bestaan, maar we kunnen ons een wilder bestaan voorstellen dat we onbereikbaar achten. Een leven waarin we zelf onze regels bepalen en de gebeurtenissen naar onze hand zetten. 

Zo'n kaper moet wel wat goeds in zich hebben, zodat je je met hem kunt identificeren. Hij mag scherpe randjes hebben, hij mag iets duisters hebben, maar ten diepste moet hij deugen. 

Vooruitblik

Het eerste deel van de nieuwe strip Raven, Nemesis, begint in ieder geval spannend: een man is vastgebonden aan een anker, op de bodem van de zee, en waarschijnlijk gaat hij verdrinken. Het blijkt de held van het verhaal zijn: Raven. Is dit een vooruitblik op hoe het uiteindelijk met hem zal aflopen? Zo'n eerste plaatje roept meteen vragen op en dat zet het lezen in gang. 



Daarna springen we terug in de tijd. Raven blijkt een geduchte vechtjas. Bij de inspectie van gekaapt schip ontdekt hij een jonge vrouw, die hij meteen verdedigt. Hij beschermt haar tegen zijn medekapers. Zo weten wij dat hij een goede inborst heeft. En een slecht inschattingsvermogen, zoals al snel blijkt. 

Tweede verhaallijn

Na ruim tien bladzijden begint een nieuwe verhaallijn: over de graaf van Montignac, die met zijn hele hebben en houden op weg is naar het eiland Tortuga, waar hij als gouverneur aangesteld is. De kapitein van het schip waarmee hij reist is een dronkelap en het is de vraag of hij heelhuids het eiland zal bereiken. 

De wegen van Raven en de gouverneur zullen elkaar nog kruisen. Verder is er Lady Darksee, een vrouwelijke kaper, die op jacht is naar een schat. Hoe dat allemaal afloopt, wordt in dit eerste deel nog niet duidelijk. Wel kun je al zien dat Raven en Darksee tegenstanders zijn die beiden willen winnen maar die wel respect hebben voor elkaar. 

Een held met wie je je kunt identificeren, ruigheid, gevaar door anderen en door de elementen, een doel dat koste wat kost bereikt moet worden - het zijn elementen die een lezer aan het verhaal binden. Het streven van de personages stuwt het verhaal vooruit. De personages zijn gelaagd: ze hebben iets goeds, maar ook iets duisters.

Nemesis is een verhaal vol gevaren, die je mee kunt maken in je veilige stoel. Even ben je weg uit je veilige leventje, even ga je over grenzen die je in het dagelijkse leven gerespecteerd zou hebben en toch kan je niets overkomen. Dat is een lekkere leeservaring. 

Scenario en tekeningen

Mathieu Lauffray schreef het scenario en maakte ook de tekeningen. Hij baseerde zich losjes op een verhaal van Robert E. Howard, 'Black Vulmea's Vengeance', dat ooit gepubliceerd werd als onderdeel van en bundel piratenverhalen. 

In de tekeningen wordt vooral de woeste kan van het piratenleven benadrukt: de gevechten, de stormen. Lauffray kan dat ook lekker tekenen. Bij die passages zijn de tekstballonnen niet afgerond, maar zijn hoekig, misschien zelfs een beetje rafelig, om de ongepolijstheid te benadrukken.

Veel tekeningen doen realistisch aan, maar soms hebben gezichten (van de tijdelijke gouverneur van Tortuga bijvoorbeeld) zijn eerder karikaturaal. Dat is leuk, maar het is ook een beetje een stijlbreuk. Verder is het tekenwerk heerlijk, met veel dynamiek en overweldigende zee- en natuurscènes. Je snapt dat de mens in zo'n omgeving slechts nietig is en dat zorgt voor extra respect voor de held, die zich toch maar weet te handhaven.


soms karikaturaal

Raven lijkt een lekkere serie te worden: een avonturenstrip met interessante personages. Niet zachtzinnig, maar met hier en daar toch zeker een menselijke kant. Een strip die je even verplaatst in een heel andere wereld. En daarna gaat je gewone saaie leventje weer verder. 

Serie: Raven

Deel 1: Nemesis

Tekst en tekeningen: Mathieu Lauffrey

Uitgever: Dargaud

Brussel 2020, 56 blz. € 16,95; hardcover

Geen opmerkingen:

Een reactie posten