donderdag 9 april 2020

Sonora, deel 1: Wraak (Pécau / Dellag)


De dood waart rond in het stripdrieluik Sonora. Die indruk krijg je tenminste als de cover, getekend door Nicolas Siner, bekijkt. Centraal staat een man in uniform, met een bebloede, afgebroken sabel in de hand. Achter hem een dode boom met gieren en om hem hen kruisen. Blijkbaar zijn er her en der en zonder enig systeem mensen begraven in de rotsige grond.

De man in uniform is Maximilien Bonnot, die nog maar een jonge jongen was in 1848 bij de junirevolutie in Parijs. Daarbij is zijn broer omgekomen en daaraan voelt hij zich mede schuldig. Hij heeft daarom besloten de dood van zijn broer te wreken.

Colt

Daarom vinden we hem drie jaar later in Amerika, waar veel Fransen heen trekken, op zoek naar goud. Onderweg ontmoet hij iemand die een nieuw soort wapen aan de man probeert te brengen: de Colt Dragoon model 1848. We kennen die uit de film Django Unchained. Voor die tijd is de colt revolutionair. Je kunt er maar liefst zes kogels achter elkaar mee afschieten. Maximilien krijgt van de vertegenwoordiger een colt.

Met de afgebroken sabel van zijn broer en met de colt gaat Maximilien op wraaktocht. Hij neemt een jongen mee in zijn kielzog en een 'madam', Lola Montez, de verloofde van een generaal, voor wie hij een lijfwacht is.

Herkenning

De elementen zijn niet nieuw, maar in een strip in een westernsetting verwacht je ook herkenning. Natuurlijk wordt er geschoten, is er een vrouw, is er een groentje en een hoofdpersoon met een missie. Die hoofdpersoon heeft iets duisters. Hij is nietsontziend, want hij wordt gedreven door wraak, die gevoed wordt door zijn schuldgevoel.

'Ik ben hier niet om de wereld te verbeteren,' zegt hij. Je vraagt je wel af wat hij moet met zijn leven als hij de wraak voltrokken heeft.

De hoofdpersoon is intrigerend en het verhaal pakt. Het tekenwerk van Benoît Dellag is niet al te gladjes en dat past bij het karakter van het verhaal, dat scenarist Jean-Pierre Pécau goed in elkaar heeft gezet. In het begin weet je nog niet waar Maximilien op uit is en als je het weet, wil je dat zijn tocht ook lukt, uit een soort rechtvaardigheidsgevoel.

Sonora zal drie delen gaan tellen. Met Wraak is het in ieder geval goed op gang gekomen.

Serie: Sonora
Deel 1: Wraak
Scenario: Jean-Pierre Pécau
Tekeningen: Benoît Dellag
Inkleuring: Scarlett Smulkowski
Covertekening: Nicolas Siner
Uitgever: Silvester
's-Hertogenbosch 2020, 56 blz. softcover € 9,95

































Geen opmerkingen:

Een reactie posten