vrijdag 21 februari 2020

Podcast: Reinbert, Wereldhit, Bij ons thuis


De podcasts van deze week gaan over de onlangs overleden Reinbert de Leeuw, over Nederlandse nummers die wereldwijd een hit werden en over christelijke opvoeding. 

Reinbert

Vorige week overleed Reinbert de Leeuw (1938 - 2020).  Dirigent, componist, pianist en meer nog waarschijnlijk. In 2018, toen hij tachtig werd, werd er een podcast gemaakt door Hans Haffmans. Ik heb, vorig jaar ergens, de afleveringen gedownload, maar ik was nog niet toegekomen aan het beluisteren ervan. En toen viel krant in de bus, met voorop een portret van de oude leeuw.

Daarna beluisterde ik de vijf afleveringen achter elkaar. Mijn ouderwetse mp3-speler plaatste ze overigens in alfabetische volgorde, omdat in de titel geen nummer voorkomt. Dat is overigens geen probleem, omdat er weinig terugverwezen en vooruitgewezen wordt.

Het is een prachtig gesprek. Ten eerste weet Haffmans waarover hij praat en daardoor kan hij de goede vragen stellen. En De Leeuw is op een leeftijd gekomen dat hij de schijn niet meer hoeft op te houden en volstrekt eerlijk kan zijn.

Hij vertelt bijvoorbeeld hoe zenuwachtig hij was toen hij een repetitie bezocht van een van zijn stukken. Iedereen vond het prachtig, maar hij had het gevoel dat men 112 voor hem moest bellen - zó beroerd voelde hij zich.

Vuur

Het vuur brandt overigens nog steeds en dat blijkt uit het hele gesprek. Reinbert de Leeuw heeft een groot talent tot bewondering en hij kan zeer gedreven vertellen over de componisten die hij bewondert. Bovendien merk je hoe De Leeuw zich ingraaft in de muziek, hoe hij zich van elke noot afvraagt wat die betekent.

In de verschillende afleveringen wordt er ingegaan op de jeugd van De Leeuw, op Bach, Messiaen, Kurtág en op Reinbert de componist. Van Kurtág had ik trouwens nog nooit gehoord.

Ik ben bepaald geen kenner van de klassieke muziek en misschien is zelfs de benaming 'liefhebber' te veel. Maar ik word wel heel erg enthousiast van zulke gesprekken (of van zo'n gesprek in delen), zowel voor de muziek als voor de persoon van De Leeuw.

Het lijkt me een goede manier om Reinbert de Leeuw te herdenken: het luisteren naar deze podcasts. Niet alleen om hem nog een keer te horen of om postuum kennis met hem te maken, maar ook om (weer) gegrepen te worden door de muziek.

Nu ik het stukje hierboven herlees, merk ik dat het me niet gelukt is om over De Leeuw in de verleden tijd te schrijven. In de podcast is hij er gewoon, zoals hij er in veel hoofden en veel harten nog lang zal zijn.


Wereldhit

Soms gaat de Nederlandse populaire muziek ineens de grenzen over. Omdat ik al lichtelijk bejaard ben, denk ik dan meteen Venus van Shocking Blue of Hocus Pocus van Focus. Maar ook in 'de jaren tien' van deze eeuw werden enkele nummers beroemd tot over onze landsgrenzen. Daarover maakten Atze de Vrieze en Roosmarijn Reijmer de podcast Wereldhit.

Eerlijk gezegd ben ik niet zo op de hoogte van de recente popmuziek. Lana del Rey, Billie Eilish, Maroon5, Ed Sheeran - dat zijn nog namen die me wat zeggen, maar bij andere gaat bij mij zelfs niet het kleinste belletje rinkelen.

Ik denk dat ik de podcast Wereldhit heb gedownload, omdat het maar vijf afleveringen waren en omdat ik indertijd een cd van Caro Emerald heb gekocht. Als je wilt weten over welk nummer van Caro Emerald de eerste aflevering van de podcast gaat, zul je ernaar moeten luisteren, want de informatie vermeldt het niet. Dat had eigenlijk wel gemoeten, lijkt me.

Omdat ik Caro Emerald van de cd en niet van de radio ken, had ik ook geen idee welk van de nummers het zou zijn. Bij de andere afleveringen ging ik er nog meer blanco in. Van de namen Afro Bros en Epica had ik vaag gehoord. Waarschijnlijk stond er van Epica wel eens een nummer op de Eigenwijze 30, bij Afro Bros kende ik alleen de naam, maar had ik geen voorstelling van het soort muziek.

San Holo deed me denken aan Han Solo, een Vlaams cabaretier. Pas nu kom ik erachter dan Han Solo ook in Star Wars voorkomt. Ik weet ook werkelijk niks. En San Holo was dus bekend in de muziek. Nou ja, andere bubbel.

Dat geldt ook voor Joep Beving. Geheel onterecht moest ik denken aan Jan Beuving, ook al een cabaretier/maker van liederen. Had er natuurlijk niets mee te maken. Beving maakt pianomuziek.

Dat weet ik nu de podcast heb beluisterd. Een kwartier per aflevering en je bent helemaal bijgepraat. Tussendoor fragmenten van het betreffende nummer en de makers komen aan het woord om je te vertellen hoe de ontstaansgeschiedenis was van de hit. Vaak zijn ze verbaasd over het succes.

De verbindende teksten worden door een vrouwenstem gelezen en het zou iets levendiger geweest zijn als dat een vertelstem was geweest, maar een groot bezwaar is het niet. De informatie is helder en ook voor leken als ik te volgen.

Eigenlijk wel een leuke podcast: in kort bestek kom je veel te weten. De doelgroep is vrij breed, als je bedenkt dat ik er ook nog net in val.


Bij ons thuis

Veel kranten hebben tegenwoordig podcasts. Eerder schreef ik bijvoorbeeld over Haagse zaken van NRC Handelsblad en over Met Groenteman in de kast van de Volkskrant. Je vindt ze terug in het overzicht van de eerste honderd podcasts waarover ik schreef.

Ook het Reformatorisch Dagblad heeft zich aan de podcast gewaagd: Bij ons thuis een podcast over opvoeden en bij het RD is dat natuurlijk de christelijke opvoeding. Ik hoorde de podcast noemen bij Vink en daarna heb ik alle tot nu toe beschikbare afleveringen beluisterd.

Dat zijn er tot nu toe zeven: over eten, huisgodsdienst, smartphonegebruik, seksuele vorming, omgaan met geld, het overlijden van een ouder en over sport. De presentator, Evert Barten, praat met een gast. Daar zitten (voor mij) geen bekende namen tussen, maar het  zijn wel allemaal ervaringsdeskundigen.

Natuurlijk zijn ze kind geweest en hebben ze zelf een opvoeding meegemaakt, maar ze hebben ook allemaal kinderen en soms zijn ze zelfs ouder van een heel groot gezin. Bij het onderwerp 'eten' komt er bijvoorbeeld een moeder aan het woord die in haar gezin met anorexia te maken kreeg. Bij sport komt er een docent bewegingsonderwijs aan het woord.

Bij alle afleveringen wordt er een link met de Bijbel gelegd. Het verbaasde mij dat er in de Bijbel meer teksten blijken te zijn die verwijzen naar geld en bezit dan naar geloof. Tenminste volgens de gast die daar zijn licht over liet schijnen.

Vaak is de insteek vrij praktisch: hoe ga je er in je gezin mee om, wat doe je als er zich op dit gebied problemen opdoen? Ik kan mij voorstellen dat ouders met een andere achtergrond andere normen stellen, maar veel praktische opmerkingen zullen in allerlei gezinnen bruikbaar zijn.

Er is ook altijd een vraag van een luisteraar in de rubriek die 'Het antwoordapparaat' heet. Dat is maar een enkele vraag, die net zo goed door de presentator gesteld zou kunnen worden, lijkt me. Omdat de vraag ingesproken is, is er geen interactie met de beller, waardoor ik de meerwaarde niet zo goed zie.

Bij ons thuis is een aardig podcast, voor mensen die meer willen weten over de opvoeding en zeker ook voor mensen die een gezindte wat beter willen leren kennen. Wellicht een manier om van enkele vooroordelen bevrijd te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten