dinsdag 30 juli 2019

Café Noir, deel 2: Brazilië (Corbeyan, Postec, Brahy)


De wereld van de koffie - dat is niet altijd zuivere koffie. Dat schreef ik in de bespreking van deel 1 (Colombia) van de stripreeks Café Noir. Dat blijkt ook wel in deel 2.

De jonge vrouw Albane, werkzaam bij het bedrijf Ethic Coffee, gaat naar Brazilië om te concurreren met een bestaande plantage die geweldige koffie levert. We kwamen die plantage al in deel 1 tegen: er werd gesaboteerd en zelfs brand gesticht. Blijkbaar wil iemand de koffieboeren stoppen.

Albane heeft met de koffiemakers te doen, al zijn ze eigenlijk concurrenten. Albane wordt uitgedaagd net zulke goede koffie te maken. Haar hulpje Edson, een jongen die gek van voetballen is, zal haar daarbij terzijde staan.

Haar werkgever, Ethic coffee, wordt wel steeds meer verdacht in haar ogen. En kan ze Edmund wel vertrouwen? Wie het album leest, krijgt op zijn minst een begin van een antwoord.

Verhaal

Het verhaal rond Albane blijft boeien: je ziet hoe de omstandigheden waarin ze raakt gecompliceerder worden en hoe haar positie steeds meer precair wordt. De lezer identificeert zich voluit met haar. Dat is ook niet zo moeilijk: ze is een krachtige figuur, die deugt, zonder dat ze braaf wordt. In een vuile wereld tracht ze schone handen te houden en dat is een mooie strijd om mee te maken.

Het album begint met een flashback naar de jeugd van Albane. Je ziet daarin de basis van waarin ze later zal uitblinken: haar fabelachtige vermogen om geuren te onderscheiden en haar bekwaamheid om zich lichamelijk te verdedigen.
Albane en een belager

Tekeningen

Ook in het tweede deel zijn de tekeningen weer in orde, al worden sommige scènes vet aangezet, vooral als er bloed bij komt kijken. Stroop dan je broekspijpen maar op. Je staat al gauw tot je enkels in de rode smurrie.

Bij een wat minder bloederig gevecht (Albane en een belager) had ik soms vraagtekens de bewegingen: Is het op plaatje 1 wel duidelijk dag Albane omhoog trapt? Bij plaatje krijg je de suggestie van een klap met de vlakke hand. Of zou er een karateslag bedoeld zijn? Maar dat is wel een beetje gezeur op de vierkante millimeter. Over het algemeen zijn de tekeningen fraai en ga je moeiteloos mee in het verhaal.

Tussendeel

Deel 2 van een drieluik is altijd een tussendeel en dat is een beetje te merken. Er zijn nog zaken uit deel 1 die nog afgehandeld moeten worden (de man die zich aan haar opdrong) en er wordt al vooruitgegrepen op deel 3 waarin Albane waarschijnlijk de strijd met Ethic Coffee aangaat. De vraag is altijd of je zo'n tussendeel dan wel zelfstandig kunt lezen.

Er staat zeker genoeg interessants in het album, maar ik ben ervan overtuigd dat je als lezer nog meer benieuwd bent naar waar deel 3 op uitloopt.

Reeks: Cafë Noir, deel 2: Brazilië
Scenario: Corbeyran / Vanessa Postec
Tekeningen: Luc Brahy
Inkleuring: Cyril Saint - Blancat
Uitgever: Silvester
's - Hertogenbosch 2018; 48 blz. € 8,95 (softcover) € 17,95 (hardcover)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten