zondag 28 april 2019

Roomies (Ype Driessen)

De fotostrip was nooit een groot genre en dat is er in de loop der jaren niet beter op geworden. Alleen op de site Fotostrips houdt het genre het nog dapper vol. Ype Driessen publiceert daar geregeld een nieuwe strip van meestal vier foto's.

In Roomies zijn bijna honderd van die strips gebundeld. Het gaat om drie jongemannen die in hetzelfde huis wonen, met wat personen in de onmiddellijke nabijheid, vooral jongens. Ze houden zich bezig met daten, met andere relatiedingetjes, met de sportschool en met het kijken naar series. De onderwerpen worden klein gehouden en de actualiteit komt nauwelijks aan de orde. Nou ja, duurzaamheid is soms een thema.

Flauw

Veel strips zijn grappig bedoeld, maar eerlijk gezegd vond ik de meeste 'verhaaltjes' nogal flauw en helemaal niet grappig. Misschien komt dat doordat de onderwerpen mij niet zo interesseren, of doordat de mimiek van de gefotografeerden vaak nogal overdreven is. In de tekst wemelt het van stereotype uitroepen, die vaak in afkorting worden weergegeven (OMG, WTF). Slechts een enkele keer is de tekst spits, gevat, bijvoorbeeld als iemand op de sportschool de gezichtsuitdrukking van een sporter bekijkt en vraagt of hij die dag de gezichtsspieren traint.

Soms treedt er een bekende Nederlander op als gast (Arnon Grunberg, Arthur Japin). Dat is altijd leuk om te zien, maar uiteindelijk moeten de grappen of de verhaaltjes goed zijn en dat zijn ze in mijn ogen maar zelden.

Onbenulligheden

Het zal de leeftijd wel zijn. Veel van de strips behandelen onbenulligheden, maar in de ogen van de jongens zijn ze belangrijk. Zelfs in relaties schijnt het voornamelijk om uiterlijkheden en oppervlakkigheden te gaan. Dat betekent voor mij dat de strip inhoudelijk niets te bieden heeft.

Dat is op zich niet zo erg, als de strips dan maar vermakelijk zijn. Een strip als Guust beoordeel je immers ook niet op de inhoud. Maar die strip is geweldig getekend en heel erg grappig. Dat bieden deze fotostrips allemaal niet. Je moet lang bladeren om een stripje tegen te komen die je beter kunt vinden dan 'gaat wel'.

De pogingen van Driessen om de fotostrip levend te houden, zijn te prijzen, maar er zal meer voor nodig zijn dan wat er is samengebracht in Roomies. Maar misschien ben ik gewoon te oud voor deze strips en zijn ze meer iets voor de selfiegeneratie.
Titel: Roomies
Tekst, regie en foto's: Ype Driessen
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2019, 96 blz. € 9,95

1 opmerking:

  1. Dat ziet er veelbelovend uit, ik ga ze eens volgen, bedankt voor de tip. Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen