maandag 29 april 2019

Roodbaard, de schrik van de zeven zeeën. Deel 12 (Bourgne/Perissin)


Als ik het 'piratenstrip' zeg, welk woord komt dan het eerst in je op? Ja, bij mij ook: Roodbaard. Hij is iconisch geworden voor strips over piraten. Niet voor niets komt hij steeds terug (als loser) in de strips van Asterix. Zo'n verwijzing werkt immers alleen maar als iedereen weet waarnaar er verwezen wordt.

Bij uitgeverij Sherpa verschijnt al een tijdje de integrale uitgave, een reeks die al aardig opschiet. Eerder schreef ik over deel 7 en deel 8. Nu is deel 12 verschenen, met daarin opgenomen twee titels die samen een verhaal vormen: De schaduw van de duivel (1999) en Het pad van de Inca (2000). We begroeten in de dit deel twee nieuwe makers: de scenarist Christian Perrissin en de tekenaar Marc Bourgne.

Clean getekend

Ook al blijven de verschillende tekenaars trouw aan een grondpatroon, er zijn wel verschillen. Bourgne tekent vaak vrij dunne onderbenen bijvoorbeeld en zijn manier van tekenen heeft iets cleans. Dat laatste geeft aan de ene kant helderheid, maar aan de andere kant ligt de nadruk vaak te veel op de beheersing en op de esthetiek. De ruigheid en de morsigheid verdwijnen daardoor en dat vind ik jammer.
(te?) cleane manier van tekenen

Ik moet ook wennen aan de Erik zoals Bourgne die tekent: natuurlijk, zijn haardracht (blond haar en meestal in een staart) en zijn kleding (wit hemd, blauwe broek) kennen we uit de vorige albums, maar zijn gezicht is toch anders dan bij de vorige tekenaars. Dat is trouwens niet een groot bezwaar: zo gauw het verhaal loopt, accepteer je de personages hoe ze eruitzien. Roodbaard zonder baard (in een deel van het verhaal, en met reden) is ook wennen.

In dit verhaal is Roodbaard zo'n beetje aan lager wal geraakt: geen schip meer en geen bemanning. Zijn vaste maatjes, Baba en Driepoot zijn hem natuurlijk trouw gebleven, maar de laatste raakt hij al gauw kwijt. Die berooidheid is tijdelijk, als het goed is. Roodbaard heeft aanwijzingen voor de bergplaats van kostbaarheden van de Inca's.

Strijd tussen vader en zoon

Hij moet daar nog wel zien te komen en hij monstert aan op het schip waar zijn zoon kapitein is. Die weer moet luisteren naar de bevelhebber d'Alembert, die heel andere plannen heeft. Het komt tot een heuse strijd tussen vader en zoon, die ze met verbetenheid uitvechten.

De sluwheid van Roodbaard komt ook in dit album weer goed naar voren. Hij is degene die de plannen uitdenkt en manieren vindt om zijn doel te bereiken. In vorige delen hield hij zich verre van de vrouwen, maar in dit deel is er ineens een jonge vrouw, die bij hem in bed kruipt. Ook zij moet ondervinden hoe zwaar het piratenleven is.

Bij Roodbaard spelen vrouwen altijd een ondergeschikte rol en meestal moeten ze beschermd worden of veilig vervoerd. Heel anders dan in bijvoorbeeld de serie Black Sails waarin vrouwen ook macht hebben. Deze vrouw, Anny Read, is bepaald geen doetje en weet zich goed te handhaven tussen de mannen, die meestal niet in de gaten hebben dat zij een vrouw is.

Wie de reeks over Roodbaard verzamelt, zal zonder nadenken dit deel ook kopen. Voor de niet-verzamelaars: het is goed als aparte uitgave te lezen. De spanning tussen Roodbaard en Erik is aangenaam en verder is het een heel aardig verhaal.

Dossier

Het dossier is mooi uitgebreid: weer de nodige schetsen en losse tekeningen  die je anders niet te zien zou krijgen. Verder een interview met de twee makers, die terugkijken op hun werk van zo'n twintig jaar geleden. Het is maar een half interview overigens. De andere helft zal in deel 13 van de integrale uitgave te lezen zijn. En er is nog een overzicht van de omslagen die door Marc Bourgne getekend zijn.

Een integrale uitgave koop je vanwege de mooie uitgave, vanwege de drang om dingen compleet te hebben, maar toch ook vanwege de extraatjes, de artikelen en de tekeningen die je zouden ontgaan als je alleen de losse albums koopt. In dat laatste word je in deze Roodbaard niet teleurgesteld.

Serie: Roodbaard, De schrik van de Zeven Zeeën.
Deel 12: De schaduw van de duivel / Het pad van de Inca
Scenario: Christian Perressin
Tekeningen: Mac Bourgne
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2019, 128 blz. gebonden, € 24,95
Probeersel voor een omslag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten