dinsdag 14 juni 2022

Waanzin op wielen (Olivier Marin / Jérome Phalippou)


Sommige strips imponeren door hun psychologische diepgang of door hun experimentele tekenstijl of door nog iets anders. Er zijn ook strips, en daar hoeven we echt niet op neer te kijken, die gewoon een goed verhaal vertellen, leuk getekend. Nu doe ik net of dat 'gewoon' is, maar een goed verhaal is al heel wat. 

Het zijn geen strips die de hemel bestormen, die ons nieuwe inzichten geven, die ons wakker doen liggen. Maar ze kunnen je wel een leuke leestijd bezorgen. Zulke strips treffen we aan in de serie De avonturen van Betsy. 

De Mercedes van Hitler

Voor autoliefhebbers heeft de strip in ieder geval iets bijzonders: in elk album is er aandacht voor een bepaalde oldtimer, die dan ook heel vaak terugkomt in het verhaal, zodat hij van alle kanten getekend kan worden. Al eerder schreef ik over Race tegen de klok, waarin een Talbot Lago 26C centraal stond. In het vierde deel, Waanzin op wielen, gaat om de Mercedes van Adolf Hitler. 

Dat betekent dat dit deel ook zeker interessant zal zijn voor liefhebbers van de geschiedenis. De auto van Hitler is terechtgekomen bij een particulier en Betsy heeft er lucht van gekregen. Besty Haller is in dienst van Fritz Schlumpf, amateurracer en verzamelaar van bijzondere auto's. 

Betsy doet zich voor als journaliste, omdat ze de auto wel eens wil zien. Op dezelfde dag blijkt de eigenaar afgesproken te hebben met een andere belangstellende, Frank Richard, die de. auto graag zou aanschaffen voor Henri Malartre, die een museum heeft. Om de zaak nog gecompliceerder te maken blijken er ook drie nazi's te zijn die graag de auto van hun geliefde Führer willen hebben. 

Frank en Betsy zijn concurrenten en ze maken gemakkelijk ruzie met elkaar. Er zijn legio strips over twee tegenpolen die elkaar bestrijden of beconcurreren maar die uiteindelijk toch op elkaar aangewezen zijn. Dat je een doel moet bereiken, maar daarvoor eerst een stel moeilijkheden moet overwinnen, hebben we ook al vaak gezien, maar dat geeft niet. De vraag is of het een goed verhaal opgeleverd heeft en dat is bij Waanzin op wielen zeker het geval. 

Ouders in het verzet

Betsy krijgt wat meer achtergrond mee als ze wat meer vertelt over het gezin waar ze in opgegroeid is: haar ouders zaten in de oorlog in het verzet, waarbij haar moeder verdween. Qua tijd kan dat kloppen: het verhaal speelt zich af in 1964, wat te zien is aan het krantenstukje dat achter in het album is opgenomen. 

Wel is het vreemd dat Betsy verwijst naar de Suezcrisis: 'Ondanks de hele Suezcrisis lijkt het alsof de benzine u niets kost, Fritz, als u 500 kilometer wou rijden enkel om dat te vertellen.' Die Suezcrisis was al in 1956. 

De scenarioschrijver, Olivier Marin, is er uitstekend in geslaagd om goed verhaal in elkaar te zetten. De historische achtergrond van de auto maakt het onderwerp interessant en de link met het heden van het verhaal wordt mede aangebracht door de malle nazi's, die niet alleen voor een vrolijke noot zorgen, maar die ook gevaarlijk zijn. 

Spannend verhaal

Waanzin op wielen is ook een spannend verhaal. Je hebt er als lezer vertrouwen in dat het goed zal aflopen, want de sfeer is goedmoedig, maar je bent wel benieuwd naar hoe dat dan goed moet komen. De sympathie ligt bij Betsy, maar je weet dat veel van de andere personages ook wel iets goeds in zich hebben. Dat basisvertrouwen geeft een gevoel van veiligheid, waardoor het verhaal ook geschikt is voor redelijk jonge lezers, terwijl de spanning ervoor zorgt dat het absoluut niet vervelend is voor oudere lezers. Die zullen zich graag laten meeslepen met de loop van de gebeurtenissen. 

De tekenaar, Jérome Phalipou, heeft ook weer degelijk werk geleverd. Mij zeggen auto's niet zoveel, maar ik neem aan dat de afbeeldingen van de historische Mercedes mooi zijn. De tekeningen zijn helder, met personages die op een natuurlijke manier bewegen en bij wie de emoties duidelijk van het gezicht te lezen zijn. Dat is niet altijd subtiel, maar daar vraagt dit soort verhalen ook niet om. 

De decors zijn ook goed en van gebouwen is zowel de buitenkant als het interieur goed getroffen. De inkleuring door Fabien Alquier is functioneel en ook die zorgt ervoor dat het verhaal niet zwaar wordt. Ook bij spannende momenten is de omgeving vaak aangenaam, omdat het weer zonnig is. En bij de nachtscènes zijn er lampen die warm licht verspreiden. Verder helpen het optimisme en de onvermoeibaarheid van Betsy natuurlijk ook. Zij zal haar hoofd niet gauw laten hangen. Altijd staat zij positief in het leven. Hoogstens wordt ze af en toe boos, want ze laat niet over zich heen lopen. 

Waanzin op wielen is een positief, redelijk luchtig verhaal, dat je met veel plezier kunt lezen. Van Betsy moet je wel houden en ze heeft je onverdeelde sympathie. Wie nog niet eerder wat van De avonturen van Betsy las, zal na dit deel waarschijnlijk ook de rest willen lezen. 

Serie: De avonturen van Betsy
Deel: Waanzin op wielen
Scenario: Olivier Marin
Tekeningen: Jérome Phalippou
Dialogen: Olivier Marin & Jérome Phalippou
Inkleuring: Fabien Alquier
Uitgever: Silvester
's-Hertogenbosch 2022, 48 blz. € 19,95 (hardcover)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten