donderdag 7 januari 2021

Stampede! (Peter de Wit)

De tijd vliegt. Het lijkt nog maar kort geleden dat ik het cowboystripje Stampede! las in Eppo en toch is dat al decennia geleden. De maker ervan, Peter de Wit zou later bekender worden met de strip Sigmund en er zullen ook mensen zijn die zich De familie Fortuin herinneren. Eerder schreef ik hier over Het lege nest.

Voor wie Stampede! nog niet kent, is er nu een mooie kans om die strip te leren kennen. Er is nu een dikke bundeling van gemaakt, aangevuld met De cowboys, zoals de strip later ging heten, waarbij onder aan de bladzijde steeds een strook is opgenomen van Kleine Hihahoeha, een indianenstrip. 

Zoals het hoort in zo'n heruitgave is er een dossiergedeelte, waarin Rudy Vrooman een leuk gesprek heeft met Peter de Wit, rijkelijk voorzien van illustraties. Daarvoor is er nog een inleidinkje van Willy Linthout, dat werkelijk niets toevoegt en beter achterwege gelaten had kunnen worden. 

De strip Stampede! kan nog steeds mee. Niet alles is leuk, maar er zitten genoeg grappen in waarom je nog steeds kunt grijnzen. De samenstelling van de groep personages werkt goed: Voorman, Banjo, Scout, Stofbijter en de kok hebben allemaal hun eigenaardigheden, en die lokken sommige grappen gemakkelijk uit. 

Goedmoedig

De indianen dragen namen als Lachende Biefstuk, wat de goedmoedigheid van de strip laat zien. Voor grappen moet vaak uitgaan van clichés: die scheppen de verwachting en dan kan de stripmaker zijn punt maken door juist niet aan de verwachting te voldoen. 

Qua stijl heeft de strip zich nogal ontwikkeld. Bij De cowboys is het tekenwerk grover, minder gedetailleerd,  en er is minder of geen decor meer. Het gevolg is dat de nadruk nog meer op de grap komt te liggen. 

Stampede! is niet een strip die elke stripliefhebber gelezen moet hebben, maar het lezen is nog steeds aangenaam en veel grapjes zijn nog steeds leuk. Voor wie een completer beeld van het werk van Peter de Wit de wil hebben, is de strip in ieder geval een aanrader. Verder zullen er lezers zijn die uit nostalgieoverwegingen de bundeling willen kopen. En misschien zijn er nieuwe lezers, die nieuwsgierig zijn naar een strip die ze even kan afleiden van de dagelijkse werkelijkheid. 

Titel: Stampede! Het beste uit het wilde Westen
Auteur: Peter de Wit
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2020, 192 blz. €29,95 (hardcover)





1 opmerking:

  1. Stampede! Dat doet mij ook onmiddellijk terugdrijven naar mijn jeugd waarin ik nog een abonnement op de Eppo had. In mijn herinnering vond ik het toen al wisselend en regelmatig te flauw maar met uitschieters die dan wel weer de moeite waard waren. Een heel boek vol lijkt me wat te veel van het goede.

    BeantwoordenVerwijderen