vrijdag 25 januari 2019

Podcast: Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer


We kennen de nieuwsberichten over Laura H., het jihadmeisje dat naar Syrië trok. Ze was een Nederlands meisje, dat moslima werd, met een orthodoxe moslim trouwde en naar het kalifaat trok om de goede zaak te dienen.

Maar toen ze daar een tijdje zat, wilde ze het liefst terug. Een gewelddadige man en een omgeving die geen toekomst bood, wat had ze daar te zoeken? Laura had ergens van willen ontsnappen door weg te gaan, maar ze begreep dat ze terug moest naar Nederland. Voor zichzelf, voor haar kinderen. Ook haar ouders wilden er alles aan doen om haar terug te halen.

Ontsnappen uit het kalifaat is echter niet zo gemakkelijk, zelfs niet met hulp van buitenaf. En wat zou haar te wachten staan als het haar wel lukte naar Nederland te komen? Zou ze veroordeeld worden? Er waren veel onzekerheden.

Uiteindelijk lukt het Laura om te ontsnappen. Misschien heb je het filmpje gezien waarin ze in het Engels vertelt dat ze afkomstig is uit Zoetermeer, Sweet Lake City.

Het bleef een tijdje stil rond Laura H., maar uiteindelijk ging ze praten. Journalist Thomas Rueb luisterde niet alleen naar wat ze te vertellen had, maar ging ook op onderzoek uit. Klopten haar verhalen wel? Hij schreef er een boek over.

En intussen is er ook een podcast, door het audiocollectief Schik, dat al veel moois op zijn naam heeft staan, zoals de podcast Bob, waar ik nog steeds niet over geschreven heb, maar die vorig jaar uitgeroepen werd tot de beste podcast. Beluister die!

De podcast over Laura H. is op veel plekken te vinden, bijvoorbeeld hier. Vier delen, alle vier spannend. Wat een verhaal!

De trailer:

Lees over de podcasts die ik tot nu toe besprak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten