woensdag 8 februari 2017

Rain Man (Knipoog 58)


Voor op de wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad van zaterdag 28 januari staat de afbeelding van een jongetje met een gaasachtige boerka om. Het doet in de verte ook wel denken aan de outfit van een imker. Ik heb er geen idee van wat ermee gesuggereerd wordt. Een soort opgeslotenheid wellicht.

De afbeelding verwijst naar een artikel op pagina 4 en 5 van de bijlage, 'Nu kopzorgen, straks koppositie' van Julie Wevers. Wevers wijdt het artikel aan het brein van mensen met autisme. Ze worden gezien als mensen met een achterstand, maar hun hersenen lijken minder snel te verouderen dan die van mensen zonder autisme. Misschien omdat ze levenslang hun brein aan het trainen zijn.

Bij het plaatje op de voorkant heeft de redacteur de titel 'Brain Man' gezet, wat natuurlijk naar dat brein verwijst. Het roept ook de titel van een film in herinnering: Rain Man (1988). Ik heb indertijd die film in de bioscoop gezien en was ervan onder de indruk.

Waarschijnlijk zou ik in die tijd van zo'n beetje elke film onder de indruk zijn geweest. Ik ben opgegroeid in een gezin waarin een bioscoop gezien werd als een poel van verderf. Pas in de jaren tachtig durfde ik een bioscoop te betreden zonder het idee te hebben dat ik ter plekke neergebliksemd werd.

Rain Man gaat over een autistische man, Raymond (gespeeld door Dustin Hofman), die een film lang optrekt met zijn yupbroer, gespeeld door Tom Cruise. Autisme was in die tijd, neem ik aan, nog niet zo bekend. Dat het grote publiek op deze manier een beeld kreeg van iemand met autisme, was mooi meegenomen, al neem ik aan dat het de maker van de film niet daarom te doen was.

'Brain man' is een mooie knipoog naar de film, omdat er zowel een verwijzing naar het brein als naar autisme (de film Rain Man) in doorklinkt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten