donderdag 11 februari 2021

Het dagboek van Cerise (boek 3 en 4) (Joris Chamlbain / Aurélie Neyret)


Ruim een jaar geleden schreef ik over de eerste twee albums van de reeks Het dagboek van Cerise. Je vindt die bijdrage hier. Boek 1 vond ik toen aan de zoete kant, maar boek 2 beviel mij beter. Intussen zijn er weer twee delen uitgebracht door uitgeverij Silvester: De laatste van de vijf schatten en De godin zonder gezicht. 

Voor wie de eerste twee delen gemist heeft: Cerise wil schrijfster worden. Daarom oefent ze zich in observeren. Dat observeren wordt al gauw gespeur als daar een aanleiding voor is. Ze heeft twee vriendinnen, Lindsey en Erica. 

In De laatste van de vijf schatten ontmoeten de vriendinnen Sandra. Samen met haar zetten ze een zoektocht op naar het verleden van Sandra, waarbij de ene aanwijzing de volgende uitlokt. Het is een aardig speurdersverhaal, waarbij er ook nog een link blijkt te zijn naar de oma van Erica. 

Villa

In De godin zonder gezicht is er ook een speurtocht. Cerise gaat met haar moeder naar een villa waar de bezoekers verschillende mysteries krijgen om op te lossen. Het mysterie van Cerise en haar moeder blijkt nogal af te wijken van wat de andere gasten moeten oplossen. Iemand die we kennen uit een van de eerdere delen blijkt er ook bij betrokken te zijn. 

Deze twee delen voeren Cerise terug naar een verleden. Ze heeft ook steeds meer vragen over haar eigen verleden, namelijk over haar vader. Ze groeit er steeds meer naar toe om het daar met haar moeder over te hebben. Aan het eind van Boek 4 gaan Cerise en moeder daar ook daadwerkelijk mee aan de slag. Niet door middel van een gesprek, maar door een briefwisseling. 

De verhalen van Cerise zit goed in elkaar en het tekenwerk is stemmig. Kinderen die de albums lezen zullen die van tijd tot spannend vinden, vooral door de vragen die opgeworpen worden. Daarop wil je als lezer antwoord hebben. Onveilig voor de lezer wordt het nooit: altijd blijft er het vertrouwen dat het wel goed zal aflopen. 

Tekeningen

De tekeningen zijn sfeervol. Het zijn mooie plaatjes die de verhaalwerkelijkheid gemakkelijk oproepen. Net als in deel 1 en 2 zijn de albums voor een deel strip en voor een deel dagboek van Cerise. Ze schrijft daarin waar ze mee bezig is en ze maakt daarbij tekeningen. Die afwisseling houdt het levendig. Ook iemand die alleen maar plaatjes kijkt, kan bladergenoegen aan de albums ontlenen. 

Wie terugkijkt na vier delen kan wel een lijn ontdekken: vaak blijkt dat iemand bepaald wordt door wat er in het verleden gebeurd is. Dat krijgt Cerise helder door op zoek te gaan naar dat verleden. En dan blijkt  het toch nog mogelijk het lot van iemand te veranderen. 

Goed met elkaar omgaan

Nog zo'n constante is dat mensen goed met elkaar moeten omgaan. Dat gebeurt niet altijd en mensen zien dat soms pas achteraf in. Dan snappen ze pas wat ze anderen hebben aangedaan. Mensen zijn in principe goed, maar soms hebben ze tegenslagen gehad, waardoor ze bijvoorbeeld brommerig en minder sociaal worden. Meestal blijkt ook in een minder prettig iemand een goede kern te zitten. Volgens deze verhalen in ieder geval. 

Het echte kwaad blijft buiten de verhalen. Je kunt je afvragen of dat erg is. In ieder geval hoef je nu niet bang te zijn dat kinderen 's nachts wakkerliggen van wat ze gelezen hebben. Aan de andere kant kan de veilige wereld van Cerise ook zorgen voor zoetsappigheid. Die indruk had ik bij het eerste boek, maar bij deze twee niet. Mensen doen elkaar verdriet, al is dat dan vaak in het verleden gebeurd. Ook in Cerise zit verdriet, als ze nadenkt over haar vader. 

De verhalen in deze twee delen zitten goed in elkaar en laten een aardig scala van menselijke gedragingen zien. We maken kennis met levens waarin niet alles vloeiend verlopen is, waar pijnlijke randjes aan zitten en toch ademen de verhalen positiviteit en vertrouwen. En dan zien ze er ook nog goed uit. 

Reeks: Het dagboek van Cerise
Boek 3: De laatste van de vijf schatten
Boek 4: De godin zonder gezicht
Scenario: Joris Chamblain
Tekeningen: Aurélie Neyret
Uitgever: Silvester
Den Bosch 2020, 80 blz. softcover; € 9,95 per deel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten