maandag 23 november 2020

Podcast: Weird Hit Wonder, Fwiet! Fwiet!


Weird Hit Wonder

Sommige groepen of artiesten zijn bekend van maar een enkele hit. Wie kent er nog een ander nummer van Joey Dyser dan 100 years? Bij Alexander Curly ken je naast Guus (kom naar huus), misschien nog I'll never drink again, maar dan houdt het ook op. Ik noem nu maar twee artiesten uit mijn jeugd. 

Atze de Vrieze heeft een podcast gemaakt over dit soort eendagsvliegen, maar in die categorie heeft hij ook nog gekeken naar 'vreemde' nummers, nummers die bekend werden, maar waarvan eigenlijk niemand zegt dat het nu zo'n goed nummer is. Er zit een verhaal aan vast. 

Tot nu toe staan er vijf afleveringen online, waarvan ik er vier (achter elkaar door) beluisterd heb. Die vijf afleveringen gaan over drie nummers die ik al kende (Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht), Mooi, man  en I wanne be a One Day Fly) en twee nummers die nieuw voor me waren: Transseksueel en Alles Naar De Klote. 

Ik heb enorm van deze afleveringen genoten. Voor een deel heeft dat te maken met het feit dat er herinneringen wakker geroepen worden, soms alleen aan het nummer, soms ook aan de tijd waarin het nummer bekend werd. Maar de podcast behelst meer. 

Context

De Vrieze laat de makers van de nummers aan het woord, maar kijkt ook naar de omgeving waarin het nummer ontstond en dat zorgt ervoor dat je gaat begrijpen waarom zo'n nummer toen een hit kon worden. 

Bij Mannenkoor Karrespoor zie je een soort tegenstelling tussen stad en platteland, tussen west en oost, waarin vooroordelen en stereotypen meehielpen om het mannenkoor te exotiseren. De leden van het koor werden gezien als 'boeren' en dat imago hielden ze in stand, hoewel ze geen boeren waren en velen van hen een opleiding op hbo-niveau of hoger hadden. Het 'andere' werd goed duidelijk in een welwillend interview door Sonja Barend, waarvan we ook een gedeelte te horen krijgen. 

De vriendengroep komt sympathiek over, ook omdat ze geen pretenties hadden en hebben, en bepaald niet gericht waren op geldelijk gewin. En passant wordt er een monumentje opgericht voor kroegbaas Vader Hein, die, als er even geen klanten waren, een dutje deed op het biljart. 

One Day Fly

Bij One Day Fly is de aanleiding wel bekend: een protest tegen het tv-programma Starmaker waarin jongeren in het huis van Big Brother bij elkaar werden gezet en moesten zorgen voor commercieel succes in de muziek. De ploeg van Jack Spijkerman wou laten zien dat iedereen een hit kon maken en het lukte. 

In deze aflevering hoor je niet alleen de mensen die meewerkten aan het nummer, maar ook de mensen die met Starmaker bezig waren, zodat je een beeld krijgt van de bedding waarin het nummer ontstaan is. 

Het nummer Transseksueel was me onbkend. Het zou nu niet meer geaccepteerd worden, net als de uitspraken van Hans Sibbel bij One Day Fly (2001), waarin hij nog ongegeneerd kon zeggen dat er ook een 'negerinnenkoor' aangetrokken zou worden. We zijn natuurlijk twintig jaar verder en gelukkig is er veel veranderd. 

Volkszanger

De volkszanger Ronald kreeg al in die tijd last met de strekking van het nummer Transseksueel tot doodsbedreigingen aan toe. Daar kijkt hij nu met enig begrip op terug. 

In deze aflevering krijgen we ook een beeld van de volksmuziek, met daarin veel aandacht voor de 'schuine' liedjes, waarbij weer andere voorbeelden te beluisteren zijn dan die welke Kick van der Veer laat horen in zijn podcast.

De vijfde aflevering van Weird Hit Wonder ga ik zeker ook beluisteren en hopelijk volgt er nog meer. Het is een mooie verzameling van korte muziekdocumentaires. 



Fwiet! Fwiet!

Er is veel mooie natuur en ik wandel of fiets er graag doorheen. Meestal heb ik wel enige aansporing nodig, maar als ik mezelf (of een ander mij) zo ver heb (heeft) gekregen dat ik buiten het huis kom, geniet ik ook van wat ik zie, hoor en ruik. Al eerder besprak ik een podcast over de natuur: Binnenstebuiten, waarin natuurgeluiden op een prachtige manier ten gehore worden gebracht. 

Eigenlijk zag ik mezelf nog niet zo gauw een hele serie afleveringen beluisteren over de natuur, maar het is toch gebeurd. Ik hoorde goede dingen over Fwiet! Fwiet! van Begijn Le Bleu. Ik denk dat ik dat hoorde in een aflevering van de Fokcast en de podcast kwam ook voorbij bij Vink. Ik downloadde, redelijk willekeurig, enkele afleveringen en beluisterde die. Daarna was ik verkocht. 

Er staan nu zo'n veertig afleveringen online en ik heb zeker een kwart daarvan beluisterd. Intussen heb ik me geabonneerd. 

Enthousiast vogelaar

Begijn Le Bleu is een enthousiast vogelaar. Hij kan vol vuur vertellen over de vogels en hij is nieuwsgierig naar nog meer informatie. Soms vertelt hij wat over een vogel, maar soms ook gaat hij in gesprek met iemand die specifieke kennis heeft, over een vogelsoort, een gebied of iets anders wat met vogels te maken heeft. 

Le Bleu noemt zich een 'birdnerd' en dat is hij ook. Hij weet heel veel en is geïnteresseerd in nog meer en in dat enthousiasme neemt hij de luisteraar mee. De podcast is laagdrempelig. Zelfs voor iemand als ik, die met moeite een koolmees van een pimpelmees weet te onderscheiden en veel vogels niet aan hun zang herkent, is de podcast goed te volgen. 

Eigenlijk is Le Bleu een ideale leraar: hij is zo vol van vogels dat hij ervan overloopt. Hij dringt niets op, maar vertelt ons hoe bijzonder vogels zijn, welke geweldige prestaties ze leveren, waarom ze het moeilijk hebben, welke vragen ze oproepen. 

Boek

Er is intussen ook een boek, geloof ik, en dat gaat me dan weer net te ver. Ik herinner me nog hoe ik vroeger ooit een LP met vogelgeluiden kocht. Ik heb die daadwerkelijk een aantal keren gedraaid, en het geluid was aangenaam, maar niet veel later kwam de plaat in de kast, om daar te verstoffen. Ik vrees dat het met vogelboeken ook zo gaat. 

Ook heb ik Hans Dorrestijn wel eens horen vertellen over de wielewaal, vermakelijk en informatief, maar er is mij alleen bijgebleven dat de vogel geel is en dat hij zich moeilijk laat vinden. 

Waarschijnlijk ben ik niet een ideale representant van de doelgroep en toch weet Le Bleu mij te pakken. Dan doet hij veel goed, denk ik. Wie van vogels houdt moet zeker gaan luisteren naar Fwiet! Fwiet! Maar als je niet van vogels houdt, bestaat er altijd nog een kans dat je nog niet weet dat je van vogels houdt. Ook dank zou je deze podcast eens een keertje moeten proberen. 

De afleveringen vind je op de gebruikelijke platforms, maar ook op de site van Le Bleu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten