dinsdag 4 januari 2022

Honden & katten / Katten & Honden. Scheurkalender (Wasco)



Het oeuvre van sommige kunstenaars is een golden retriever: het komt vriendelijk naar je toe en snuffelt aan je hand. Je merkt dat het meteen vriendjes met je wil worden. Het oeuvre van Wasco is dat niet. 

Om een of andere reden moet ik altijd moeite doen voor het werk van Wasco. Die moeite loont overigens altijd: ik vind het knap, grappig, origineel, vreemd, maar nooit saai. Voor wie elke dag van Wasco wil genieten, is een scheurkalender, met honden en katten. 

Eigenlijk ben ik niet zo huisdierachtig en, nee, ik hou ook niet van golden retrievers. Voor mij geen honden, katten of kleinere huisdieren. Zelfs bladluis vind ik al bezwaarlijk. Maar tekeningen van Wasco zijn altijd welkom. 

De kalender geeft ons elke dag een hond of kat en soms komen honden en katten gezamenlijk voor. Ik heb het niet nageteld, maar ik vermoed dat er meer honden dan katten op de kalender staan. Soms zijn het getekende honden, maar soms ook zijn ze geboetseerd of samengesteld uit houten wieltjes, bouten en moeren, houten lepels (en een enkele vork). Het lijkt wel of de hond overal is en in allerlei verschijningsvormen tot ons kan komen. 

Het manische van elke dag weer die hond of kat fascineert: alsof je getuige bent van een onderzoek. Wasco probeert steeds opnieuw de hond of kat te vangen in beeld. Je zou kunnen zeggen dat dat elke keer lukt, maar misschien lukt het elke keer net niet, zodat het de volgende dag opnieuw moet. 

Voor wie Wasco niet kent, is deze kalender een mooie manier om elke dag opnieuw kennis te maken met zijn werk. Steeds hetzelfde, steeds weer anders, vaak vrolijk, altijd interessant. Scheuren maar! Wees snel, het jaar is al begonnen.

Titel: Honden & Katten / Katten & Honden. Scheurkalender 2022.
Tekst en tekeningen: Wasco
Uitgever: Scratch
z.pl. 2021 € 17,50

Eerder schreef ik over ander werk van Wasco:


1 opmerking:

  1. Een aantal jaar geleden had ik de pinguinkalender van Wasco en heb daar ook enorm van genoten. Daardoor ben ik ook ander werk van hem gaan kopen en het is zoals jij het schrijft, het pakt niet gelijk maar als je er moeite instopt dan heb je een ervaring die je nergens anders vindt.

    BeantwoordenVerwijderen