woensdag 12 januari 2022

Het verval Boek 2 (Jared Muralt)Vorig jaar schreef ik over Boek 1 van Het verval, een strip over een gezin (vader Liam, dochter Sophia en zoon Max) die in een ontwrichte maatschappij leven. Er heerst een pandemie en in de stad is aan alles gebrek. Ze hebben het plan om te ontsnappen aan de stad en op weg te gaan naar opa en oma. 

In Boek 2 gebeurt dat ook. Het gaat niet vanzelf, maar het gezin raakt buiten de stad. De problemen zijn dan bepaald niet voorbij: de weersomstandigheden zijn moeilijk (kou en sneeuw), er is geen brandstof voor een vervoermiddel en aan eten komen is ook een probleem. Intussen heeft het gezin de zorg voor een baby op zich genomen en Liam is ook nog eens gewond. Er is een groep mensen bij wie ze zich kunnen aansluiten, maar ze zijn daar niet bij voorbaat welkom. 

Sophia

Op de omslag van Boek 2 staat Sophia, gewapend en met een baby op de arm. Nu vader gewond en zwak is, neemt zij het initiatief. Ze heeft behoorlijk wat daadkracht en blijkt vastbesloten om het gezin er zo goed mogelijk door te helpen. 

Buiten de stad blijkt het leven een jungle: iedereen is bezig om te overleven. Het is mooi als je bij een groep kunt horen, maar zo'n groep moet het soms opnemen tegen andere groepen, die ook proberen te overleven. Regels lijken er niet te zijn en als ze er wel zijn, houdt niemand zich eraan. Ieder probeert zichzelf te redden. 

In Boek 1 is het gezin een min of meer veilige haven geweest: je gezinsleden zijn de mensen op wie je kunt vertrouwen. Maar wat gebeurt er als de sterkste ervan min of meer wordt uitgeschakeld? Natuurlijk zijn de gezinsleden solidair met elkaar, maar zijn ze sterk genoeg? Sophia trekt haar plan, ook om de baby te redden, die het in deze kou heel moeilijk heeft en het is lastig om voeding voor haar te vinden. 

De hardheid van het bestaan
Meer nog dan in Boek 1 laat dit deel van Het verval zien hoe hard het bestaan is en dat de mens de mens soms werkelijk een wolf is. Gelukkig zijn er lichtpuntjes in het donker: mensen van wie je ineens hulp krijgt. 

Net als Boek 1 is dit tweede deel een mooi album geworden. Er is veel hardheid en hardvochtigheid, maar er is ook een warme kant: mensen die tot het uiterste gaan voor degenen die dicht bij hen staan. Gelukkig lijkt onze wereld niet letterlijk op die in het album, maar misschien is er niet veel nodig om het evenwicht te verstoren. Het verval laat zien hoe daarna alles kan doorslaan. We zien een fictieve wereld, maar niet een onmogelijke.

Het verhaal boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. Je identificeert je met Sophia en de rest van het gezin en je hoopt dat ze het zullen redden. De sombere inkleuring onderstreept de naargeestige situatie waarin het gezin verzeild is geraakt.

Het verhaal is niet afgelopen met dit tweede deel. Er is een derde deel aangekondigd. Wie de eerste twee delen heeft gelezen, kan er nog niet genoeg van hebben. Die is nieuwsgierig naar het vervolg. 

Reeks: Het verval
Deel: Boek 2
Tekst en tekeningen: Jared Muralt
Uitgever: Sylvester
's-Hertogenbosch 2021, 80 blz. € 24,95 (hardcover)


1 opmerking:

  1. Je schrijft er prachtig over maar heb je nu in onze pandemie zin om ook een boek over zoiets dergelijks te lezen? Ik bewaar dit graag voor iets andere tijden.

    BeantwoordenVerwijderen