woensdag 29 september 2021

Het verval, boek 1 (Jared Muralt)Liam raakt zijn baan kwijt, maar vertelt dat thuis nog maar niet. Hij heeft twee kinderen: een puberdochter (Sophia) en een zoon die nog op de basisschool zit (Max). Zijn vrouw (Marie) heeft het druk in het ziekenhuis. 

Het gaat niet goed met het land: er is een wereldwijde economische crisis, die gezorgd heeft voor een recessie in het land, de temperatuur is extreem hoog, er is waterschaarste en er zijn problemen met de landbouw. Mensen slaan aan het hamsteren en aan het plunderen; de regering zet het leger in. 

Pandemie

Verder is er een pandemie. Er is een zomergriep die al veel slachtoffers heeft gemaakt. Het vaccin blijkt niet of onvoldoende te werken. Wijken worden afgesloten om mensen in quarantaine te houden. 

Marie overlijdt aan de griep. De andere gezinsleden hebben de griep al eerder gehad en zullen weerstand opgebouwd hebben. Het gezin houdt zich maar met moeite staande, vooral ook omdat het eten opraakt. Eigenlijk zouden ze uit de stad moeten zien te komen, maar of dat mogelijk is, is nog maar de vraag. 

Dat is in grote lijnen het verhaal in Boek 1 van Het verval, een strip geschreven, getekend en ingekleurd door Jared Muralt. De titel is niet zo passend. Bij 'verval' denk je aan een langdurig proces, waarbij dingen stukje bij beetje achteruitgaan. Hier lijkt het meer op de ineenstorting van een samenleving. 

Actueel

De thematiek is opmerkelijk. Muralt heeft de strip al in 2018 gemaakt, toen er nog geen sprake was van een covidpandemie. Toch doet het verhaal juist daaraan denken: de lijken die weggereden worden, de quarantaine, het ingrijpen van de regering. Wel wordt het in Het verval allemaal nog forser aangezet, om de zaken flink op scherp te zetten.  

Daardoor waan je je al gauw in de setting van een ramp en misschien ook wel van het post-apocalyptische. De zooi die er bijvoorbeeld op straat en in gebouwen ligt laat zien dat er verschillende zaken niet meer geregeld zijn en dat de oude orde totaal verstoord is. Zo'n setting kennen we uit meer strips. 

In deze bedreigende omgeving trekt het gezin meer naar elkaar toe. In het begin zijn de kinderen nog even bij hun grootouders geweest. Ze voelen zich daardoor min of meer in de steek gelaten door Liam, maar nu ze terug zijn, proberen ze samen de problemen te lijf te gaan. Daarbij heeft iedereen zijn eigen rol en ook zijn eigen kijk. Sophia spreekt al af met een vriendje en zij leert heel hardhandig hoe hard het leven (of de dood) kan zijn. Voor Max is het voor een deel ook een spannend verhaal. Hij vindt de vliegtuigen die overvliegen bijvoorbeeld gaaf. 

Loyaliteit

Door het vertelperspectief leeft de lezer heel gemakkelijk mee met de personages. Je hoopt vooral dat ze het redden. Ze leven in een koude omgeving, waarin iedereen in de eerste plaats aan zichzelf denkt. Maar binnen het gezin is er loyaliteit en ze gaan er alles aan doen om deze toestand te overleven. 

Die loyaliteit zie je al op de cover: Liam heeft Max op zijn arm en Sophia strekt een arm uit alsof ze Max en Liam ergens tegen wil beschermen. Bij de inkleuring, ook in de rest van het album, zijn veel roden gebruikt. Vaak duidt rood op gevaar (denk aan het harde rood op verkeersborden) en het kan ook de suggestie van vuur oproepen. In ieder geval is duidelijk dat de situatie niet pluis is, wat benadrukt wordt door de rookpluimen op de achtergrond. 

Radio

Bij het begin van het verhaal zit Liam in de auto. Dan is het gebruikelijk om de autoradio aan te hebben. Zo komen we gemakkelijk in het verhaal en zijn we al gauw op de hoogte van de toestand. Vaak hebben radiofragmenten iets gekunstelds of is het toevallig dat er net op dat moment de radio aanstaat. Die ervaring heb ik bij Het verval helemaal niet. 

De informatie komt op een natuurlijke manier bij de lezer. Dat Liam ontslag heeft gekregen, verzwijgt hij voor zijn kinderen, maar hij vertelt het wel aan een vriend op een feestje. We weten het hele verhaal door genoeg om ingevoerd te zijn in de situatie en er blijft altijd genoeg te raden over, omdat ook de personages veel dingen nog niet weten. 

Het verval doet op een wonderlijke manier aan als een uitvergroting van een situatie als de onze van afgelopen jaren, maar dan in het geval dat het allemaal nog erger was geweest en de zaken uit de hand gelopen zouden zijn. Maar daarnaast is het ook gewoon een goed verhaal over een gezin dat niet opgeeft en dat vastbesloten is de moeilijkheden te boven te komen. 

Aan het eind van het album krijgen we nog een toetje: enkele covertekeningen, zowel in schets als helemaal uitgewerkt. 

Titel: Het verval. Boek 1
Tekst en tekeningen: Jared Muralt
Uitgever: Silvester
's-Hertogenbosch 2021, 64 blz. € 19,95 hardcover.Geen opmerkingen:

Een reactie posten