dinsdag 19 december 2023

De beste boeken van 2023 (die ik niet gelezen heb)



Wat haal ik me toch op de hals! Elk jaar publiceer ik mijn lijstjes met beste boeken: de beste strips, de beste romans en ook de beste boeken die ik niet gelezen heb. Dat laatste is natuurlijk een uiterst dubieus lijstje. Ik weet niet of dit echt zulke goede boeken zijn.

Eigenlijk is het meer een lijstje met boeken die ik zou willen lezen. Maar ook dan: waarom zou ik zo'n lijstje maken? In een kamertje heb ik zeker honderd boeken liggen die ik eigenlijk nog zou willen lezen. Daar kan ik best een tijdje mee vooruit. En dan wil ik deze boeken ook nog op de stapel leggen!

Ik beperk me bij dit lijstje tot Nederlandse literatuur voor volwassenen. Al wil ik de nieuwe Anna Woltz, De spin en de sleutel, ook best lezen. Ik laat de strips ook buiten beschouwing, evenals de non-fictie. Dat boek van van Oosterom over de Reynaert, lees ik echt nog wel eens. 

Lijst

Na wikken en wegen ben ik tot het volgende lijstje gekomen. 

1. Rob van Essen, Ik kom hier nog op terug

2. Sacha Bronwasser, Luister

3. Tommy Wieringa, Nirwana

4. Arthur Japin, Wat stilte wil

5. Bregje Hofstede, Oersoep

6. Joke van Leeuwen, Ik dacht dat jij

7. Jan van Toortelboom, Mauk

8. Donald Niedekker, Ochtenden

9. Leon de Winter, Stad van de honden

10. Leo Pleysier, Klokgelui

Mannen, mannen

Een paar dingen vallen me op. Ten eerste dat er meer mannen dan vrouwen in de lijst staan. Ik kan zeggen dat dat toeval is, maar ik weet niet of dat klopt. Voor de zekerheid heb ik de lijstjes van afgelopen jaren gecontroleerd (alleen bij de boeken die ik wel gelezen heb). 

In 2020 stonden er maar twee mannen in mijn lijstje (alleen Jeroen Brouwers en Wessel te Gussinklo). Maar het is wel een uitzondering. 

De laatste maanden ben ik ertoe overgegaan om bij de keuze van wat ik lees om en om een boek van een man en een vrouw te kiezen en ik let er ook op bij de gedichten die dagelijks plaats in de verhalen op mijn Instagramaccount. Misschien heeft dat effect. 

Mijn lijstje van de beste boeken die ik wel gelezen heb, moet ik trouwens nog samenstellen. Daar zullen zeker boeken van vrouwen bij zijn. 

Afvallers

Om ze toch een beetje mee te smokkelen, noem ik hier de schrijvers die ik niet in mijn lijstje kwijt kon. Je zou kunnen zeggen dat ze wel op mijn longlist stonden: Hanna Bervoets, Minke Douwesz, Maud Vanhauwaert, Jan van Mersbergen, A.F.Th. van der Heijden, Tiemen Hiemstra.

Over enkele boeken uit mijn lijstje wil ik nog wel wat zeggen. Ik heb Arthur Japin en Leon de Winter opgenomen, al heb ik al heel lang niets van ze gelezen, eigenlijk zonder aanleiding. Ik heb namelijk altijd van hun boeken genoten. Maar van Japin las ik niets meer sinds 2007 (De overgaveI) en van Leon de Winter sinds 2012 (VSV). Ik wil echt wel boeken van hen lezen, maar om een of andere reden komt het er steeds niet van. Ik heb dat ook bij A.F.Th. van der Heijden.

Van Bregje Hofstede heb ik afgelopen jaar (De hemel boven Parijs) voor het eerst iets gelezen. Dat smaakte naar meer. Drift staat ook nog op mijn verlanglijstje. 

Een jaar geleden (november, december 2022) liep het met mij allemaal niet zo lekker. Er was zelfs een periode dat het lezen me helemaal niet meer lukte. Daarom heb ik vorig jaar maar een enkel lijstje gemaakt: alleen van de beste boeken die ik dat jaar gelezen heb (link hieronder). Dit jaar kom ik weer gewoon met drie lijstjes. 


2 opmerkingen:

  1. Opmerkelijk toch dat we zo verlangen om te lezen, ook als het ons niet lukt. Ik vind het ook zo wonderlijk waarom ik op een bepaald moment voor het ene boek kies en niet voor het andere.
    Zo'n lijstje met de beste boeken die (nog) niet zijn gelezen roept een melancholisch gevoel bij me op (maar het kan ook door de donkere dagen van kerst zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is ook gewoon een handig geheugensteuntje voor als ik een boekhandel in loop, Niek.

      Verwijderen