woensdag 15 december 2021

De beste strips van 2021


Het nadeel van versnipperd zijn, is dat je op geen enkel gebied alles kunt bijhouden. Ik lees wekelijks strips, maar er ontgaat mij ook veel. Hieronder dus niet een lijstje van absoluut de beste strips van het aflopende jaar, maar de beste strips die ik gelezen heb. 

En ook daarbij moet ik een slag om de arm houden. Waarschijnlijk heb ik toch de neiging om een dikke graphic novel net iets meer te waarderen dan een album van 56 bladzijden, zeker als dat het zoveelste in de reeks is. Die laatste soort bespreek ik hier vaak ook niet, omdat het er domweg niet van komt. Ik ben nu weer ver achter met schrijven en ik vermoed dat ik niet meer over de nieuwe Asterix ga schrijven, bijvoorbeeld, hoewel ik die met plezier heb gelezen. 

Alle uitgevers hebben goede albums uitgegeven, maar van de uitgaven van de ene ben ik net iets meer op de hoogte dan van de ander. Dat heeft ermee te maken dat sommige uitgevers uit zichzelf van alles sturen en dat ik bij andere uitgevers albums moet aanvragen en dat komt er dan vaak niet van. Ook dat zal in de lijst te zien zijn. Het zij zo. 

Dit is mijn lijstje geworden. Ik noem alleen de titel. Als je op de link naar de recensie klikt, zie je de rest van de gegevens. 

1. Dagen van zand (recensie)

2. De laatste zomerroos (recensie)

3. Monsters (recensie)

4. Alack Sinner, Dark City Blues (recensie)

5. Songlife (recensie)

6. Groenland (recensie)

7. De Bom (recensie)

8. Wynona, Als de beer ontwaakt (recensie)

9. Het verval, Boek 1 (recensie)

10. Dune, Boek 1 (recensie)

 


 Andere lijstjes:

6 opmerkingen:

 1. Hoi Teunis, met jouw nummer één ben ik het hartgrondig eens. "Dagen van zand" wordt naar alle waarschijnlijkheid mijn boek van het jaar in mijn kwalitatief beste leesjaar ooit. Wat een prachtig boek. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Songlife gekocht met dank aan je recensie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van Dagen van zand heb ik zeer genoten, Erik. Als je het uit hebt en je let nog eens op bijvoorbeeld de diepe kleuren, dan geniet je weer van een ander aspect dan het verhaal. In Songlife staan wel wat spelfouten, Hans, maar ik vond het flauw om daarover te beginnen. Het is een boek waar ik vrolijk van werd: het roept herinneringen op en het geeft nieuwe informatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Teunis, ik was benieuwd hoe hoog "Saïdjah en Adinda" in jouw lijstje zou staan. Ik ben zeer verbaasd dat het er niet tussen staat, ik kan mij toch haast niet voorstellen dat dat boek niet bij de toptien van 2021 staat. Per ongeluk vergeten? Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, ik ben het niet vergeten, Erik, maar je moet keuzes maken. Matema is heel goed, maar zijn manier van werken kende ik al en ook het verhaal kende ik al. Dat heeft tot gevolg gehad dat ik net iets minder verrast was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Teunis, dat kan natuurlijk. Ik denk bij voorbaat al dat "Saïdjah en Adinda" hoog op mijn lijst van favoriete boeken van 2022 terechtkomt, veel hoger dan andere werken van Matena. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen