Sciencefiction is meestal niet mijn eerste keuze. Toch heb ik met plezier verschillende strips op dit gebied gelezen. Een liefhebber durf ik mij niet te noemen en een kenner al helemaal niet. Toen Dune bij mij bezorgd werd, had er waarschijnlijk meteen een lampje bij mij moeten gaan branden: beroemde boeken van Frank Herbert, verfilming door David Lynch, een serie, twee bordspellen, een game. Het was me allemaal ontgaan. Blijkbaar leefde ik in een ander universum.
In Dune wordt een heel eigen wereld geschetst. Dat is een complexe wereld. Aan het begin van de graphic novel vertrekt een hele familie, met onderdanen, naar de planeet Arrakis, ook wel Dune genoemd. Hertog Leto Atreidis zal daar de scepter gaan zwaaien, maar waarschijnlijk zal het huis Harkonnen zich daar niet zomaar bij neerleggen. Op Dune is namelijk de stof Spice te vinden en dat spul is zeer in trek.
Centrale figuur lijkt de vijftienjarige Paul te zijn, de zoon van Hertog Leto Atreidis. Hij heeft bijzondere eigenschappen en misschien is hij wel de messiasachtige figuur die ooit zal verschijnen. Zijn moeder Jessica behoort tot de orde van Bene Gesserit en ook zij heeft bijzondere bekwaamheden. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze een dochter zou baren, maar dat is indertijd Paul geworden. Die slaagt wel meteen voor een bijzondere proef. Wat dat allemaal voor gevolgen zal hebben, moet dan nog blijken.
Valstrik
Vanaf het begin is al duidelijk dat er een valstrik is opgezet voor het huis Atreidis. Dat zegt baron Vladimir Harkonnen zelfs met zoveel woorden. Paul verneemt dat er een verrader in hun midden is, al moet hij nog uitzoeken wie dat is. De lezer vindt verschillende personen verdacht die het bij nader inzien niet blijken te zijn. Dat is in dit soort situaties zo'n beetje standaard.
Verschillende stammen, iets wat op religie lijkt, lastige omstandigheden (water is schaars), machtsstrijd - dat vormt een complexe wereld. Er is dan ook niet een simpele verhaallijn (wij krijgt de macht?) maar er we volgen verschillende lijnen die zich in de loop van het verhaal nog moeten ontwikkelen.
Net als bijvoorbeeld in Opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië, zien we op Dune een ontwikkelde beschaving (met bijvoorbeeld luchtvaartuigen). Daarin behoren zwaarden en lansen toch nog tot de wapens. Dat vind ik wel opmerkelijk. Zien wij het zwaard nog steeds als het ultieme wapen, waarbij het ook nog aankomt op de kracht en de behendigheid van degene die het hanteert?
Veel gepraat en gedenk
Er moet wel veel verteld en gedacht worden in het album, zodat het tempo de eerste helft van de strip vrij laag is. Hier en daar is er wel actie, maar de gebeurtenissen lijken niet leidend. Pas verderop gaan de ontwikkelingen wat sneller. Dat vind ik wel een nadeel.
Gedachten worden niet weergegeven in wolkjes, maar in rechthoeken die in gekleurd zijn, met daarop witte letters. Het werkt prettig, al weet ik niet precies hoe dat komt. Misschien wordt de pagina er iets rustiger van. Als je naast de vele tekstballonnen ook nog gedachteballonnetjes hebt, word het misschien druk. Hoe dan ook, het is een prettige keuze.
Natuurlijk moet in het begin veel uitgelegd worden om die hele wereld van Dune te introduceren en misschien is het daarom ook beter om Dune als serie (van drie boeken) te beschouwen dan om een oordeel te vellen over een apart deel.
Adaptatie
De omzetting van romans naar een stripscenario is gedaan door Brian Herbert en Kevin J. Anderson. Brian Herbert is de zoon van de oorspronkelijke auteur, zodat de adaptatie wel zorgvuldig gebeurd zal zijn.
De tekenaars zijn Raúl Allén en Patricia Martín. Hun tekeningen zijn vrij strak, wat een zekere helderheid geeft. De inkleuring blijft vaak binnen een bepaald gamma (bijvoorbeeld voornamelijk tinten rood). Soms zijn de tekeningen tegen een zwarte achtergrond geplaatst, wat het effect heeft dat de dreiging verhoogd wordt. Het hele album door is er, in het midden, tussen twee pagina's in, een rode balk en dat werkt goed. Het geeft 'lucht' op zo'n dubbele pagina.
Silvester heeft moeite gestoken in deze uitgave. Een kloek boek, dat zorgvuldig is vormgegeven. Zo is er een stofomslag die aan de binnenkant een grote tekening bevat. Dat zijn details die een boek uittillen boven een gemiddelde uitgave. De liefhebbers zitten al te wachten op deel 2 en 3.
Teunis! Hoe kan het je zijn ontgaan? Je hebt echt in een ander universum geleefd. Benieuwd naar deze Graphic nover. Mooie cover, ook.
BeantwoordenVerwijderenIk zal er mijn opvoeders over aanspreken.
BeantwoordenVerwijderen