zondag 26 december 2021

Zeven podcasts over speurtochten / reconstructies

Er zijn heel wat podcasts waarin je als luisteraar meegaat in een speurtocht. Het grote voorbeeld is Bob, door het succesvolle collectief Schik. Een oude vrouw, die niet helemaal helder meer is, heeft het vaak over haar jeugdliefde Bob. Maar bestond die wel? En zo ja, wie was het dan?

Ook alom bekend is De brand in het landhuis, van Simon Heijmans. Hij herinnert zich uit zijn jeugd dat er een brand was in een landhuis in Vught en dat daarbij iemand is omgekomen. Er komen ook nog oude munten en schilderijen aan te pas. 

Helemaal onderaan neem ik wat linkjes op naar podcasts waarover ik eerder wat geschreven heb (of waarover ik waarschijnlijk niet meer ga schrijven). Eerst maar even podcasts die ik afgelopen jaar beluisterde. Daarbij is het onmogelijk om volledig te zijn. Ik zal er dus ongetwijfeld heel wat over het hoofd zien. 



Het geheim van Rijswijk

In 1985 worden enkele leden van een amateurbandje in Rijswijk op gewelddadige wijze omgebracht. Is het een vergismoord? Anna Korterink en Mirjam van Zuidam maakten er een podcast over voor NRC Handelsblad. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn nog niet alle afleveringen verschenen. 

Mooie podcast, die ons terugvoert naar een tijd dat er in Nederland het verzet op gang kwam tegen Desi Bouterse. Die had in december 1982 ook al tegenstanders laten vermoorden. In hetzelfde pand waarin de band oefende waren ook tegenstanders van Bouterse. 

Korterink en Van Zuidam deden gedegen onderzoek, waarbij ze veel betrokkenen en belanghebbenden ondervroegen. Je zit er als luisteraar dicht op, zodat je je ook betrokken voelt bij het onderzoeksproces. Zo gaan ze bijvoorbeeld naar Suriname om Herrenberg te spreken, die indertijd ambassadeur van Suriname in Nederland was. Je merkt dat een rechtstreeks gesprek nog steeds, in alle vriendelijkheid, niet mogelijk is. Herrenberg wil duidelijk niet het achterste van zijn tong laten zien. 

Aanbevolen dus. De afleveringen vind je op de gebruikelijke plaatsen, maar ook hier.


Een soort god

Weer een podcast van een krant, de Volkskrant deze keer. Simone Eleveld en Anneke Stoffelen maakten Een soort god, over René, een kunfuleraar. Hij is een charismatische man, met duidelijke opvattingen over hoe je zou moeten leven. Veel jongeren komen in de ban van hem. 

Maar René is ook manipulatief en dwingend. De groep die hij leidt begint steeds meer te lijken op een sekte, een gevangenis met open deur, zoals Jan Terlouw ooit schreef. Het gedrag van René heeft mensen duidelijk beschadigd, zonder dat ze dat aanvankelijk in de gaten hadden. 

Eleveld en Stoffelen praten niet alleen met spijtoptanten, maar ook met René zelf, die graag wil vertellen. Dat is een spannend gesprek en de vrouwen brengen het er goed af. 

Ik moest even wennen aan het verteltoontje dat er soms in de podcast is, maar als geheel boeide deze podcast me zeker. Kijk voor de afleveringen hier.



De goudschat van Serooskerke

De derde podcast in het rijtje is ook de derde die door twee vrouwen wordt gemaakt: Ieke Schout en Lieke Malcorps gaan op zoek naar het verhaal van De goudschat van Serooskerke. In 1966 werden op een preilandje heel veel gouden munten gevonden. De vinders zouden er schatrijk van geworden zijn en het zwembad in Serooskerke zou van dat geld gebouwd zijn. 

De podcastmakers zijn Zeeuws, wat misschien helpt als je toegang tot mensen wilt krijgen. Niet iedereen wordt even graag herinnerd aan wat er gebeurd is. De vrouwen zijn vasthoudend, maar ze gaan ook zorgvuldig om met gevoeligheden. Ze willen weten hoe het zit met de vondst en met wat de gevolgen voor de betrokkenen zijn geweest. Maar ze gaan verder: ze duiken ook de geschiedenis in: wie zou die munten ooit begraven hebben?

De jongste munt komt uit 1622. Het Twaalfjarig bestand is dan net afgelopen. Wat kan iemand bezield hebben om zoveel munten achter te laten? En wie had er in die tijd trouwens zoveel geld? Mooi historisch onderzoek, dat heel helder gebracht wordt, zodat je gemakkelijk meegaat. En in elke aflevering hoor je muziek van de onvergelijkelijke Broeder Dieleman. 

Ook het Zeeuws Archief was betrokken. Op de site daarvan lees je meer. 



Dr. Bones

Dr. Bones noemt hij zich, de forensisch patholoog Peter B., die bij veel belangrijke zaken ingeschakeld wordt. Op zijn visitekaartje staat: 'I open corpses to close cases.' Dat klinkt goed. Maar uiteindelijk valt Peter B. door de mand. Hij is niet wat hij voorgeeft te zijn en blijkt zelfs de bloeddruk van iemand niet te kunnen meten. 

Dit soort charlatans boeit altijd, mij althans. Hansje van de Beek en Michelle Salomons maakten er een podcast over voor Argos en Human. Het is een wonderlijk verhaal over een wonderlijk mens, die ongetwijfeld zelf geloofde in zijn leugens. 

Slechts drie afleveringen, dus gemakkelijk even tussendoor te doen. Interessant verhaal. Voor meer informatie, zie hier.



Sisyphus

Een wonderschone podcast van de NTR: Sisyphus, de reconstructie van de beklimming van de Anapurna in 1977. Het was voor het eerst dat er Nederlanders naar een hoogte van 8000 meter zouden klimmen. David de Jongh neemt ons mee terug naar die beklimming. 

Dat kan hij doen, omdat hij de beklimmers nog kan ondervragen. Je hoort hoe de oude mannen terugblikken. Daarnaast is er bij die beklimming veel audiomateriaal bewaard, zodat we ook 'live' getuig kunnen zijn van de beklimming. 

Niet alleen krijg je een idee van de tocht, maar ook van de verhouding tussen de klimmers, die hatuurlijk af en toe onder druk komt te staan. Met veel wonderlijke details, zoals die over sherpa's die op blote voeten door de sneeuw lopen. 

Sisyphus is ongetwijfeld een van de beste podcasts die ik het afgelopen jaar heb beluisterd. Meer informatie vind je hier.


Baba

In de podcast Baba vertelt Willem Voogd het verhaal over zijn oma, een Russische vrouw die in de oorlog door heel Europa reisde, om uiteindelijk in Nederland aan te komen. En hoe zat het met zijn opa? Was die eigenlijk fout in de oorlog of zat hij juist in het verzet. 

Die twee verhalen hebben met elkaar te maken, omdat opa en oma elkaar in de oorlog leerden kennen. Voogd reist zijn oma na en de reconstructie van haar levensverhaal is boeiend. Dat Voogd er ook van alles bij haalt uit het heden, was voor mij niet nodig geweest. 

Zo'n reconstructiepodcast luistert altijd wel prettig, omdat je toch wilt weten hoe het nu allemaal zit. Met plezier geluisterd dus, maar ook niet meer dan dat. Hier vind je nadere informatie. 


Het geheim van Colonel Parker

Hij heette Dries van Kuijk, maar noemde zich, toen hij eenmaal in Amerika was, Colonel Parker en hij werd bekend als de manager van Elvis. Er zijn enkele raadsels omtrent hem: waarom vermeed hij het contact met zijn familie? Was hij illegaal in Amerika? Heeft hij Elvis uitgebuit? Was hij betrokken bij een misdaad?

Een boeiende man in ieder geval. Dat vonden Babs Assink en Lammert de Bruin ook, want zij maakten een podcast over hem, reisden naar Amerika en drongen door tot mensen die Parker persoonlijk hebben gekend. Een deel van de podcast is in het Engels, vanwege de gesprekken in Amerika. Het zal voor weinigen een bezwaar zijn. 

Voor de insiders is veel misschien bekend, maar voor mij was het allemaal nieuw. Ik wist ook niet hoe revolutionair Van Kuijk in zijn stijl van managen. Hij wist Elvis uitstekend in de markt te plaatsen. Maar Elvis trad niet op buiten Amerika. Omdat Colonel Parker dan niet meekon? Maar we krijgen ook nieuwtjes over een optreden in Groot Brittannië dat op handen was en ook over Elvis in Nederland. 

Tussendoor krijgen we snippers Elvis en dat is altijd prettig. Ook als je geen fan van Elvis bent, is de podcast het beluisteren waard, omdat je kennismaakt met een bijzondere man, van wie je na afloop nog niet precies weet hoe je over hem denken moet. Zie ook hier.

Nog tien podcasts over speurtochten/reconstructies:
El Tarangu (even scrollen)
en vele andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten