dinsdag 14 december 2021

De beste boeken van 2021 (die ik niet gelezen heb)Een boek dat je niet gelezen hebt, kun je niet beoordelen. Ik weet het, al toch maak ik al jaren hier een lijstje met de beste boeken, waar ik zelfs niet doorheen gebladerd heb. Het zijn boeken waar ik nieuwsgierig naar ben, die ik had willen kopen, maar die ik in de boekhandel liet liggen. Men kan niet alles kopen, niet alles lezen.

Het lijstje is overigens een goed geheugensteuntje, merk ik. Vorig jaar zag de lijst er zo uit. Vijf van die tien boeken las ik alsnog dit jaar en ze haalden alle vijf de lijst met beste boeken van dit jaar. De auteurs waren Hertmans, Lieske, Waterdrinker, Spit en Olyslaegers. Het boek van de beprijsde Wessel te Gussinklo las ik weer niet. 

.Je zou kunnen zeggen dat ik de kwaliteit van de vorig jaar niet gelezen boeken goed had ingeschat. Of misschien had ik al vooraf besloten om die boeken goed te vinden en heeft de profetie zichzelf vervuld. Dat wil ik zeker niet uitsluiten. 

Dit jaar vond ik het wel heel lastig. Mijn richtsnoer was weer vooral de natte vanger, naast enkele recensies en/of interviews. En dan vielen er toch nog schrijvers uit de boot, hoewel ik best weet dat die een goed boek hebben geschreven. K. Schippers, Rob van Essen, Hans Münstermann - ze hebben me niet vaak teleurgesteld. En naar de boeken van bijvoorbeeld Helena Hogenkamp, Jan van Mersbergen, Lammert Voos, Rinus Spruit en Aafke Romeijn ben ik ook echt wel benieuwd. Maar ik hield het bij deze tien:


1. Tobi Lakmaker, De geschiedenis van mijn seksualiteit
2. Robbert Welagen, Raam, sleutel

3. Ine Boermans, Een opsomming van tekortkomingen

4. Sander Kollaard, De kleuren van Anna

5. Wourter Godijn, Karina of de ondergang van Nederland

6. Miquel Bulnes, Monstrum

7. Persis Bekkering, Exces

8. Renske Jonkman, Dit verdronken land

9. Louise O. Fresco, De plantenjager uit Leningrad

10.  Maarten de Graaff, Onder asfalt

 


De beste boeken van 2021 

De beste strips van 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten