woensdag 22 december 2021

Zeven Makkabeeën (Henri Meunier / Étienne Le Roux

Aan de stripserie Zeven heb ik al vaker aandacht besteed. Het concept is heel aardig: zeven mensen die wat gemeen hebben komen bij elkaar om een avontuur aan te gaan. Omdat het nogal uitmaakt of je te maken hebt met atleten, draken, schipbreukelingen of dwergen, verschillen de verhalen onderling nogal. 

Deze keer gaat het om Zeven Makkabeeën. Ik verwachtte dat dat iets met de Joodse geschiedenis te maken zou hebben, maar het gaat om doden die tot leven zijn gewekt. Dat je die ook Makkabeeën zou kunnen noemen, was mij onbekend. 

Mensen terugroepen uit de dood - dat heeft de mensheid altijd al gefascineerd. We kennen het verhaal van Orpheus en Eurydice, dat van Lazarus en dat van het monster van Frankenstein. De Netflixserie The Frankenstein Chronicles sluit bij dat laatste aan. Het verhaal speelt zich dan ook af in de tijd dat het boek van Mary Shelley over het monster van Frankenstein verscheen. 

In de strip Zeven Makkabeeën worden er mensen tot leven gewekt. Het is al eerder bij pony's gebeurd. Daaruit heeft men geleerd dat die dieren na hun wederopstanding bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en dat ze weinig voedsel nodig hebben. Als je een groep van zeven van zulke mensen bij elkaar hebt, kun je ze een zware opdracht laten vervullen. 

Dat gebeurt bij deze groep: ze gaan op expeditie naar de Zuidpool. Het gaat in het verhaal overigens niet alleen om het slagen of mislukken van de missie, maar ook om de onderlinge verhoudingen tussen de zeven. Er heeft nog een persoonsverwisseling plaatsgevonden: een van degenen die tot leven is gewekt is niet wie hij voorgeeft te zijn. 

En wat zijn de effecten op lange termijn van het opnieuw gaan leven? Daar blijkt maar weinig over bekend te zijn. De mannen (vrouwen zijn er niet bij) zullen er gauw genoeg achter komen. 

Ook dit deel in de stripserie is weer heel aardig: een onderhoudend verhaal, waarvan je wel wilt weten hoe het afloopt. De tragiek zit in de levens van de zeven, van wie je je maar moet afvragen hoe blij ze nu eigenlijk zijn met het herkregen leven. 

Serie: Zeven
Deel: Zeven Makkabeeën
Scenario: Henri Meunier
Tekeningen: Étienne Le Roux
Uitgever: Silvester
's-Hertogenbosch 2021, 64 blz. € 19,95 (hardcover)

Eerder besproken albums in deze reeks:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten