zaterdag 19 oktober 2013

Brussel. Rider on the storm 1


Het eerste deel van de strip Rider on the storm (Brussel) gaat vliegend van start: iemand springt door een raam naar buiten en gaat ervandoor op een motor. Er wordt op hem geschoten en twee mannen, ook op een motor, achtervolgen hem. Hij ontkomt, maar raakt daarbij te water, waarin hij een flashback beleeft die hem terugbrengt naar zijn jeugd.

Het scenario van Brussel is van de hand van Géro, die ik eerlijk gezegd verder niet ken. Het hele boek door houdt hij aardig de vaart in het verhaal en er zijn steeds genoeg vragen waar we een antwoord op willen hebben.

Het verhaal begint in 1974. De jongen op de motor is Gaspard. Hij ontvlucht het huis waarin hij zijn ouders vermoord heeft aangetroffen. Grote kans dat de moordenaars het ook op hem voorzien hebben. Als hij verderop in het verhaal gaat deelnemen aan motorraces, doet hij dat dan ook onder een valse naam.

De andere verhaallijn is die van de politie. De nukkige adjunctcommissaris De Groote krijgt een vrouwelijke medewerker, inspecteur Jade Antoine. Dat staat hem duidelijk maar matig aan. Na zo'n begin volgt gewoonlijk een verhaal waarin de medewerker bewijst dat ze werkelijk van waarde is. We zullen zien of het bij Rider on the storm ook zo gaat.

Over het tekenwerk van Baudoin Deville ben ik wat ambivalent. Het is duidelijk dat hij de motoren en vooral de Kawasaki liefheeft. Steeds zijn de motoren met zorg getekend en hoe goed de tekenaar dat gedaan heeft, zullen motorkenners kunnen beoordelen, maar ik vermoed dat dat allemaal prima in orde is.

Maar een strip bevat ook mensen en daar kan Baudoin Deville minder goed mee uit de voeten. De mensen bewegen houterig en het lijkt alsof de tekenaar de houding van lichamen niet zelf voelt. Als Gaspard uit het water wordt getrokken, lijkt het of iemand hem een slap handje geeft in plaats van dat de redder hem echt aan de hand uit het water hijst.

Verder zitten sigaretten nooit goed in de mond. Het lijkt alsof eerst het complete gezicht getekend is, waarbij later de sigaret erbij getekend is. Die zit dan dus niet meer tussen de lippen geklemd. En kijk eens naar het onderstaande plaatje hiernaast: het benenwerk van Jade Antoine klopt echt niet.

Op een andere tekening wordt een kip klaargemaakt. Het is niet goed duidelijk te zien, hoe de kip vastgehouden wordt, maar als de kip ondersteboven hangt, hebben zijn poten wel een erg rare vorm en als hij rechtop hangt, zijn de vleugels langer dan de poten. Het onthoofden van de kip lijkt aardig goed te gaan, maar het bijltje komt net niet op de goede manier neer.

Het lijken maar kleinigheden, maar op den duur ga je door de onnauwkeurigheden juist op die kleinigheden letten. Dan zie je dat er iemand rondloopt in een T-shirt van de popgroep ACDC. Dat is in 1974 niet zo waarschijnlijk. De band trad toen nog alleen in Australië op en moest in Europa zijn eerste hit nog scoren.


Gelukkig zit het verhaal behoorlijk in elkaar. En motorliefhebbers zullen gemakkelijk over de bezwaren stappen als ze de fraai getekende motoren zien.


Brussel. Rider on the storm 1
Scenario: Géro
Tekeningen en inkleuring: Baudoin Deville
Uitgeverij: Daedalus
softcover, 48 blz. € 7,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten