zondag 6 oktober 2013

Kroniek van een aangekondigde dood (Knipoog 26)


In krantenkoppen wordt er nogal eens geknipoogd naar titels van literaire werken en in veel gevallen zijn dat werken van Gabriel Garcia Márquez. Al verschillende keren signaleerde ik dat in dit serietje: knipoogjes naar Honderd jaar eenzaamheid, Liefde in tijden van cholera en ook een paar keer naar Kroniek van een aangekondigde dood. Daarover schreef ik hier,  hier en hier.

Wanneer er geknipoogd werd naar Kroniek van een aangekondigde dood bleef steeds het woord 'kroniek' staan: 'Kroniek van een aangekondigde bom', 'Kroniek van een aangekondigde flop' en 'Kroniek van een mysterieuze dood'. Om de knipoog zo goed mogelijk te laten werken, wordt er slechts één woord veranderd.

In Vrij Nederland van 5 oktober 2013 waagt weer eens iemand een knipoogje naar de roman van Márquez. Boven een artikel over zelfmoord en psychiatrie schrijft Karin Sitalsing 'Dilemma van een aangekondigde dood'. 'Kroniek' wordt hier dus wel vervangen.

In de roman gaat het over de broers van Angela, die aankondigen dat ze Santiago gaan vermoorden. Iedereen weet het, maar niemand vertelt het aan Santiago. Uiteindelijk wordt hij vermoord. Uit het stukje dat Vrij Nederland net onder de titel plaatste, blijkt dat in het artikel van Sitalsing iets soortgelijks aan de hand is: 'Iedereen wist dat Chris suïcidaal was, behalve de kliniek waar hij zat.'

De kop van het artikel doet recht aan de inhoud van het stuk en de verwijzing naar de roman is ook nog eens functioneel. Een mooie knipoog derhalve.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten