dinsdag 1 oktober 2013

Het verhaal van de Great Eastern (Special Branch dl.1)


Er zijn al heel wat films, tv-series en strips gemaakt over detectives; ik hoef de namen niet eens te noemen. Het aantrekkelijke ervan is in de eerste plaats de persoon van de detective met zijn eigenaardigheden, zwakheden en kwaliteiten. En verder is het voor de kijker of de lezer natuurlijk mooi dat hij mee kan denken: er is een raadsel en dat moet opgelost worden.

De nieuwe serie Special Branch plaatst ons terug in het verleden. Het eerste deel, Het verhaal van de Great Eastern begint in 1889. Het moet een duistere tijd geweest zijn, te oordelen naar de tekeningen van Hamo, die ze zelf inkleurde. In alle plaatjes overwegen donkere tinten: nachtscènes, plekken waar het buitenlicht niet kan komen, mensen met donkere kleren aan. Vaak lichten alleen de gezichten van de personages wat op.

De speurders zijn Robert en zijn zus Charlotte Molton. Robert is lid van Special Branch, de geheime politie. Zijn zus is arts en antropoloog en heeft hem al vaker bijgestaan in moeilijke zaken. Hun hulp is ingeroepen door inspecteur Pilaster uit Liverpool. Bij de ontmanteling van het legendarische schip Great Eastern is een lijk ontdekt, dat er al jaren gelegen moet hebben. Het wonderlijke is dat het een foto bij zich heeft met daarop een bekende figuur.

Drie nachtwakers treffen kort voor de ontdekking een gewapend persoon aan op de plaats van de vondst. Daarna blijken ze hun leven niet meer zeker te zijn. Robert en Charlotte komen stukje bij beetje verder met hun onderzoek, maar zal het ze lukken om de getuigen te vinden die ze nodig hebbben?

Het scenario van Roger Seiter volgt een vrij traag verteltempo. Dat is overigens in het geheel niet storend. Je hebt het idee dat het wel past bij de tijd waarin men zich te voet of per koets verplaatste. Het kuierende tempo zou iets gemoedelijks kunnen hebben, wanneer je je niet voortdurend bewust was van een dreiging. Er zijn mensen bezig om het onderzoek te dwarsbomen en de getuigen uit de weg te ruimen. Mogelijk is er een hooggeplaatste persoon betrokken bij de moord. Het zal niet makkelijk om dat aan het licht te krijgen.

Een goed verhaal vertellen - dat is Roger Seiter wel toevertrouwd. Hij oogstte al waardering met de series Fog en His Majesty's Ship. De tekenaar Hamo heeft sfeervolle tekeningen bij het verhaal gemaakt. Soms, bij bijvoorbeeld een vloer, maar ook bij kapsels, zijn de potloodlijnen niet geïnkt en schemeren ze door de inkleuring heen. Dat werkt goed.

Het verhaal van de Great Eastern is een mooi begin van een reeks. In het Frans zal het vierde deel in 2014 verschijnen. We hebben dus nog het een en ander voor de boeg.

De trailer voor het eerste Franstalige deel.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten