dinsdag 15 oktober 2013

Lang zal ze leven! (Barbara Stok)We hebben in Nederland heel wat striptekenaars die zichzelf tot personage hebben gemaakt en die strips maken die dicht tegen de autobiografie aan liggen. Het is niet moeilijk om een rijtje op te noemen: Michiel van de Pol, Floor de Goede, Edith Kuyvenhoven, Maaike Hartjes, Gerard Leever. En dan is de lijst nog lang niet compleet.

De naam die je bij dergelijke strips misschien wel het eerst te binnen schiet, is Barbara Stok. In veel van haar strips loopt een personage rond dat eruitziet als de echte Barbara Stok. Ook innerlijk zullen personage en persoon wel aardig wat gemeen hebben, al kiest Stok natuurlijk wat ze laat zien en wat niet, wat ze overdrijft en wat ze afzwakt.

Doordat de strips zo dicht op het leven zitten, is er altijd veel herkenbaars. Stok spaart zichzelf niet en laat ook de kleine stommiteitjes zien die wij allemaal begaan en ook de verdrietjes en de gelukjes natuurlijk.

Door al die verkleinwoorden doe ik Stok tekort. Zij pakt wel degelijk ook de grote zaken aan, bijvoorbeeld het overlijden van haar zwager. Maar ook dan houdt ze klein: mensen die zwijgend op een bed zitten, de alledaagse voorvallen in een onalledaagse tijd. Juist daarin maakt ze het verdriet voelbaar.

Voor wie nog nooit iets van Stok gelezen heeft, is er nu Lang zal ze leven!, een bloemlezing uit eerder verschenen werk, aangevuld met twee nieuwe verhalen. Tegelijkertijd is er een expositie over haar in Groningen. Ze is namelijk zo'n twintig jaar striptekenaar en dat mag best gevierd worden.

Wie haar werk al wel kennen, willen Lang zal ze leven! natuurlijk ook hebben, vanwege de twee nieuwe verhalen en omdat het altijd prettig is om werk van Stok te herlezen.

Over publiciteit heeft Barbara Stok tot nu toe weinig te klagen gehad. Hoe die belangstelling soms ook vermoeiend kan zijn, laat ze zien in het verhaal 'Stripschapprijs 2009', dat gaat over de media-aandacht nadat ze de prestigieuze prijs had gewonnen. Daarna is Stok overigens dapper doorgegaan. Vorig jaar nog verscheen haar boek over de laatste jaren van Vincent van Gogh. Daar had ze ook best een penning voor mogen krijgen.

Barbara Stok is het best op de korte baan, al kan ze langere verhalen ook aan. In Lang zal ze leven! is ook het verhaal opgenomen 'Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven'. Het bevat veel (getypte) tekst, met daartussendoor potloodtekeningen.

Ik snap dat de thematiek belangrijk is en ik heb het verhaal gelezen, omdat ik graag het werk van Barbara Stok lees, maar in dit verhaal heeft Stok de zaken voor mijn gevoel te weinig klein gehouden. De citaten die ze geeft, maken het traag en voegen te weinig toe. Misschien dat in dit verhaal de echte Stok haar personage toch te veel in de weg heeft gezeten.

We zullen hopen dat de wens die in de titel van het boek geuit wordt daadwerkelijk in vervulling gaat en dat we nog veel van Barbara Stok mogen lezen.

Lang zal ze leven!
Tekst en tekeningen: Barbara Stok
Uitg. Nijg & Van Ditmar
304 blz. € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten