maandag 7 juli 2014

Kathy's kat


Een kattenliefhebber ben ik nou niet direct en een meisje ben ik ook al niet. Wat moet ik dan met een strip als Kathy's kat, waar op elke bladzijde een kat (Sushi) rondspringt en waar op verschillende bladzijden het meisjesroze als kleur overheerst? Ik behoor duidelijk niet tot de doelgroep.

Ik moet dan ook een slagje om de arm houden als ik schrijf dat meisjes (hoogste groepen basisschool, laagste klassen voortgezet onderwijs) waarschijnlijk de strip wel kunnen waarderen. Kathy's kat is gevuld met verhaaltjes van een pagina lang over een meisje met haar kat. Die kat heeft kuren die we van zo'n beest gewend zijn: bijvoorbeeld dat ze overal haar nagels in zet.

Niet elke grap is even verrassend, maar de doelgroep vergeeft dat de scenarioschrijvers (Christophe Cazenove en Hervé Richez) waarschijnlijk wel. De tekeningen (van Yrgane Ramon) zijn goed: mooie, soepele lijnen en veel expressie in de kattenkop. De tekeningen zijn niet in kaders geplaatst. Als het nodig is, wordt het ene plaatje van het andere gescheiden door de achtergrondkleur, vaak een vlak met afgeronde hoeken.

Er zijn intussen al heel wat stripkatten: van Garfield tot Simon's Cat en van Tom Poes tot de rode kater van Jan en Jans. Nog niet zo lang geleden noemde ik hier het boek van Serge Baeken over zijn katten. Sushi zie ik voorlopig nog niet concurreren met de eerder genoemde katten, maar er zullen genoeg meisjes zijn die spinnen bij de verhaaltjes over haar.

Titel: Kathy's Kat
Scenario: Christophe Cazenove en Hervé Richez
Tekeningen en inkleuring: Yrgane Ramon
Uitgever: Ballon Comics
softcover, 48 blz. € 6,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten