woensdag 23 juli 2014

Een rustige vakantie (Franquin)


Voor auto's heb ik nooit bijzondere belangstelling op kunnen brengen. Bij de aanschaf van een auto heb ik dan ook nooit meer dan duizend euro uitgegeven. In de striptekenaar Franquin ben ik al decennia geïnteresseerd. Ik kocht als middelbare scholier al de albums van Guust en Robbedoes.

Nu is er een mooie heruitgave van Franquins korte verhaal 'Een rustige vakantie' (1957), waarin alles om auto's lijkt te draaien. Een kleurenblinde sjeik neemt per ongeluk de Tarbot van Robbedoes en Kwabbernoot mee. De brokkenpiloot laat een spoor van vernielingen achter. Aan de voorplaat is al te zien dat het avontuur niet goed af kan lopen. Voor deze auto, tenminste.

Eerlijk gezegd vind ik deze uitgave prachtig. Niet in de eerste plaats vanwege het verhaal, want dat heeft niet zoveel om het lijf, maar wel omdat het laat zien hoe geweldig Franquin tekent en hoe mooi hij schakelt van de ene scène naar de andere.


Hierboven zien we hoe Robbedoes en Kwabbernoot (met de marsupilami en Spip) op weg gaan voor 'een rustige vakantie'. De bovenste strook is uit 1957, gepubliceerd in Spirou van 21 november van dat jaar. De onderste strook laat zien hoe de plaatjes voor de uitgave van nu opnieuw zijn ingekleurd.

Op het eerste plaatje zijn de twee vrienden nog in de stad. Franquin heeft maar weinig nodig om dat te laten zien: een lantaarnpaal, een stoep. Op het tweede plaatje zien we de sjeik, in net zo'n auto, maar nu buiten de stad. Robbedoes en Kwabbernoot rijden snel: dat zie je aan de man die in de lantaarnpaal springt, aan de VROM die het harde geluid aangeeft, aan de snelheidsstrepen en aan het wiel dat even loskomt van de weg. En natuurlijk aan de gedachte van Spip, die zich blijkbaar zorgen maakt vanwege Kwabbernoots rijstijl.

Het mooie van deze uitgave is dat je niet alleen het verhaal te lezen krijgt, met de nieuwe inkleuring (door Frédéric) , maar dat ook de oorspronkelijke, niet ingekleurde platen opgenomen zijn. Verder wordt uitgebreid de context weergegeven in het commentaar van José-Louis Bocquet en Serge Honorez.

Ze vertellen bijvoorbeeld hoe kort voor dit avontuur Kwabbernoot in staking is geweest, zodat Robbedoes zelfs met Guust op stap lijkt te moeten. Guust Flater was toen nog niet zo populair als hij later zou worden, toen hij een eigen strip kreeg. Wel rijdt hij al op zijn fiets door dit avontuur (zie hieronder).

Het commentaar van Bocquet en Honorez is deskundig en enthousiasmerend. Ze weten precies waar ze het over hebben; ze weten niet alleen alles van Franquin, maar hebben ook verstand van de techniek van het tekenen en ze hebben zich verdiept in het onderwerp. Ze kunnen precies vertellen welke merken en types auto's voorkomen in de strip en welke daarvan in eerdere of latere avonturen voorkomen.

Voor liefhebbers van het werk van Franquin (en wie is dat niet?) is Een rustige vakantie een prachtige uitgave. Ik kreeg alleen maar meer bewondering voor het werk van deze meester.
Een rustige vakantie
Scenario en tekeningen: Franquin
Uitgeverij: Dupuis
hardcover, 28 blz. € 23,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten