dinsdag 8 juli 2014

Omnivisibilis


De film The Truman Show (1998) gaat over iemand die een overzichtelijk leventje denkt te leiden. Alles is echter geregisseerd: hij is de hoofdpersoon in een realityserie. Iedereen acteert, hij is de enige 'true man'. De kijkers kunnen hem volgen en weten precies wat hij doet.

Aan die film moest ik denken bij het lezen van strip Omnivisibilis. Scenarioschrijver Lewis Trondheim heeft een verhaal ontwikkeld met een wonderlijk uitgangspunt: van het ene op het andere moment is er iets vreemds aan de hand met de hoofdpersoon, Hervé Boileau. Als mensen hun ogen dichtdoen, zien ze wat Hervé op dat moment ziet en als ze hun oren dichtstoppen, horen ze wat hij hoort.

Voor Hervé heeft dat tot gevolg dat hij zijn privacy kwijt is: iedereen herkent hem en veel mensen proberen beter van hem te worden. Zelfs zijn vriendin doet een poging om via Hervés blik gesignaleerd te worden, opdat iemand zal zien hoe groot haar acteertalent is. Gelukkig heeft Hervé vrienden die hem af willen schermen, maar het is lastig om een veilig plekje voor hem te vinden.

De vrienden hebben het plan om samen met Hervé een flinke klapper te maken met zijn gave, maar intussen zit zo'n beetje de hele wereld achter hem aan. Dat moet haast wel verkeerd aflopen.

Omnivisibilis is een ongemeen grappige strip. Het idee is briljant, maar het is bovendien met een ijzeren consequentie uitgewerkt. Het probleem neemt absurde vormen aan, maar je gaat als lezer moeiteloos mee met de ontwikkelingen als je Hervés gave (of handicap) eenmaal geaccepteerd hebt.

Hervé is duidelijk een anti-held, wat hem iets sympathieks geeft. Het is net zo'n lulletje als het grootste deel van de lezers, dus bijna iedereen kan zich met hem identificeren. En dan blijkt ineens de hele wereld om hem te draaien! Daarmee willen lezers graag meeleven.

De tekeningen zijn van de hand van Matthieu Bonhomme. Ze zijn helder; de enige steunkleur die gebruikt wordt (turquoise), kent geen nuances. Bonhomme houdt soms de decors eenvoudig, wat het doorlezen vergemakkelijkt, maar hij heeft ook lol in grotere tekeningen, waarop veel gebeurt.

De combinatie van een spannend, grappig verhaal en heldere tekeningen is zeer gelukkig. Wie eenmaal aan Omnivisibilis begint, is verkocht: hij moet het in één ruk uitlezen. Heerlijk! Hoe het boek afloopt? Of het wereldwijde tumult op een ramp uitloopt? Lees dat maar lekker zelf.

(vanwege problemen met de scanner, val ik terug op een illustratie die ik elders gevonden heb. Met Franse tekst)

Titel: Omnivisibilis
Scenario: Lewis Trondheim
Tekeningen: Matthieu Bonhomme
Uitgever: Blloan
Hardcover, 160 blz. € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten