donderdag 6 februari 2014

Terug naar Congo


Het is een bekend gegeven in films: een seriemoordenaar pleegt de ene moord na de andere. Het duurt even voor we in de gaten hebben wat de systematiek achter de serie is en daarna begint de jacht: kan de volgende moord voorkomen worden?

Op dat stramien is ook de strip Terug naar Congo gebaseerd. Het verhaal is getekend door meestertekenaar Hermann op jonge leeftijd las ik al de vervolgverhalen van Bernard Prince, die in Pep (geloof ik) Rob Palland heette, zodat er geen verwarring mogelijk was met Prins Bernhard. Later schafte ik deel voor deel de serie Jeremiah aan.

Het scenario voor Terug naar Congo, een op zichzelf staand verhaal, werd geschreven door Yves H., Hermanns zoon. Hermann heeft al vaker met zijn zoon samengewerkt, bijvoorbeeld bij de albums De duivel der zeven zeeën. Zoals gezegd: het grondplan is niet bijster origineel, maar het werkt aardig. Blom heeft jarenlang in de gevangenis gezeten en nu hij eruit ontslagen is, besluit hij om zijn vroegere makkers om te brengen.

Daarnaast trekt Yves de verhaallijn van twee journalisten, die elkaars collega zijn, maar ook een hekel aan elkaar hebben. De rivaliteit tussen die twee is een lichte toets in het verhaal. Ze levert luchtige momenten op, zodat het verhaal niet te zwaar wordt.

Al vrij snel krijgt Terug naar Congo vaart, wat prettig leest. Er zijn momenten die net iets minder geloofwaardig zijn, maar over het algemeen ging ik wel mee met de geschiedenis. Het tekenwerk van Hermann is zoals gewoonlijk onberispelijk. Het kan ook zijn dat ik al zoveel moois van Hermann gezien heb, dat ik zijn tekeningen al bij voorbaat goed vind.

Een keer miste ik bij twee plaatjes de overgang. Op het ene moment hangt de journalist Rémy Georget aan de rand van het ravijn, het volgende plaatje slaat hij een hand voor zijn ogen. Dat leek me sterk. Na goed kijken, moest ik concluderen dat hij zich intussen omhoog had gehesen en plat op de grond lag. Maar door het gekozen perspectief was dat niet meteen duidelijk.

De stripvorsers zullen parallellen gaan zoeken met Kuifje in Afrika, dat oorspronkelijk Kuifje in Congo heette. Ze zullen ze ongetwijfeld vinden. Ik heb er niet zo op gelet, eerlijk gezegd.

Dit boek van Hermann en Yves H. zal zijn weg naar de lezer wel vinden. Volgens mij zijn er genoeg stripliefhebbers die domweg alles van Hermann willen hebben. Gelijk hebben ze. Terug naar Congo mag niet het meest originele verhaal zijn, de tekeningen maken veel goed.

Titel: Terug naar Congo
Scenario: Yves H.
Tekeningen: Hermann
Uitg. Glénat
hardcover, 56 blz., € 15,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten