dinsdag 25 oktober 2016

Opa en Oma (Lo Hartog van Banda/Thé Tjong Khing)


Een boek over opa en oma - dat past goed bij het thema van de Kinderboekenweek die net achter de rug is. Wat dat betreft is Opa en oma op het juiste moment op de markt gebracht.

Uitgeverij Sherpa is al een tijdje bezig om het werk van tekenaar Thé Tjong Khing opnieuw uitgegeven. Eerder besprak ik Arman en Ilva (ook hier) en Student Tijloos. In Opa en Oma  laat Khing zich van een andere kant zien: de illustraties bij de stukjes zijn luchtig, humoristisch. Alleen al de afbeeldingen maken het tot een vrolijk boek.

De korte stukjes verschenen in 1959 en 1960 in De Telegraaf en even later mocht men er ook in Duitsland van meegenieten: Das grüne Blatt plaatste ze ook . Er zijn ook vier Engelstalige proefafleveringen gemaakt, maar blijkbaar zijn die verder niet gepubliceerd.

Op de voorkant en boven elke bladzijde staat prominent de naam van Lo Hartog van Banda, maar uit het dossier blijkt dat hij slechts de situaties kort omschreef. De tekst is geschreven door Geert Elfferich en Jan Moraal. Zij schreven indertijd de 'radiostrip' Koek en ei. Jan Moraal zou ook succes hebben met Biels en Co, ook een radiostrip, met Co van Dijk in de hoofdrol.

Het stramien van de krantenstukjes is vaak hetzelfde: opa en oma halen herinneringen op. Opa speelt in zijn eigen herinneringen vaak een heldenrol en in oma's herinneringen valt hij juist door de mand. Maar oma haalt hem niet van zijn voetstuk; ze is eerder door hem vertederd.

Er zijn ook wel afleveringen met een ander thema (herinneringen aan de tijd dat de kinderen klein waren), maar vaak hebben we te maken met opa die onterecht op zijn borst klopt.

De stukjes zijn luchtig en zelfs humoristisch, maar ze gaan al gauw vervelen, doordat er zo weinig variatie in zit en doordat de karakters vrij voorspelbaar zijn. Misschien dat in de krant dat bezwaar iets minder zwaar gewogen heeft, omdat de lezers slechts één stukje per keer tot zich hebben genomen. Voor het boek is het echter wel een bezwaar.

De tekeningen van Khing zijn prima en in het kader van een heruitgave van zijn werk is deze uitgave nog wel te billijken. Maar de matige tekst is minder interessant. Opa en Oma is een boek om door te bladeren, om mondjesmaat te lezen, maar niet om te herlezen.

Titel: Opa en Oma
Tekeningen: Thé Tjong Khing
Tekst: Lo Hartog van Banda
Uitgever: Sherpa
Haarlem, 2016; 192 blz. hardcover, € 24,95Geen opmerkingen:

Een reactie posten