maandag 6 mei 2013

Deltaplan

Wie googlet op 'deltaplan' komt op de eerste pagina met zoekresultaten niet alleen verwijzingen tegen naar de Deltawerken, maar ook 'Deltaplan dementie', 'Deltaplan ouderenzorg' en 'Deltaplan talent'. Onder aan de pagina staan de 'zoekopdrachten gerelateerd aan deltaplan' met daarbij 'deltaplan jeugdzorg' en 'deltaplan bereikbaarheid haarlemmermeer'. Er zijn blijkbaar nogal wat deltaplannen.

Op 21 februari 1953, twintig dagen na de watersnoodramp in (voornamelijk) Zeeland, installeert de minister van verkeer en waterstaat een deltacommissie. Die commissie formuleert adviezen of zo u wilt een deltaplan, waar de latere Deltawerken een gevolg van zijn.

Dat zowel 'commissie', 'plan' als 'werken' een samenstelling vormen met 'delta' is niet zo vreemd. Het gaat hier immers om de Nederlandse delta, het gebied waarin rivieren en hun aftakkingen in zee uitmonden. Zo'n gebied zal wel 'delta' genoemd zijn vanwege de driehoekige vorm, de vorm van de Griekse (hoofd)letter delta (Δ). Een mooi voorbeeld van die driehoekige vorm is de Nijldelta.

Maar een 'Deltaplan dementie' heeft niets meer te maken met een rivierdelta. De Deltawerken vormden een gigantisch project. Het lijkt me aannemelijk dat 'Deltawerken' of 'Deltaplan' al gauw niet meer geassocieerd werden met de delta waar de werken plaatsvonden of de delta waarvoor het plan bedacht was. Bij Deltawerken dacht men vooral aan een groot project.

Een Deltaplan dementie is naar analogie ervan een veelomvattend of misschien zelfs wel een alomvattend plan voor aanpak van dementie of de zorg voor dementerenden. Wat het Deltaplan bereikbaarheid Haarlemmermeer' of het 'Deltaplan jeugdzorg' inhoudt, kunnen we bedenken: het moet een alomvattend plan voor die gebieden zijn.

Met een delta heeft het Deltaplan dus niets meer te maken.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten