donderdag 23 mei 2013

Shariadriehoek

In Den Haag is er een wijk die men, sinds een artikel vorige in week in Trouw,  de Shariadriehoek noemt.  Worden winkeldiefstallen daar bestraft met het afhakken van een hand? Is het verboden om in dat gebied alcohol te nuttigen?  Worden overspeligen daar op het plein gestenigd? Dat is niet het geval.

Als ik het goed begrepen heb, krijgt een vrouw die wat te bloot gekleed gaat, wel eens een opmerking van een voorbijganger, net als mensen die op straat alcohol drinken. Dat vinden ze niet prettig en dat is best te begrijpen. Maar is dat reden om alarm te slaan?

Er zijn orthodox christelijke dorpen waar men liever niet heeft dat op de dag des Heren het gazon gemaaid of de auto gewassen wordt. Wie dat wel doet, kan van zijn buren een opmerking verwachten. Wie prettig wil omgaan met die buren, houdt daar een beetje rekening mee. Wie het niets kan schelen, wast toch zijn auto en boent een beetje fanatieker dan gewoonlijk.

Zo zijn er ook buurten die bij elk voetbaltoernooi helemaal oranje zijn: oranje zeilen tegen de gevel, slingers met oranje vlaggetjes boven de straat en in de tuin tenten waar flink gezopen kan worden. Natuurlijk mag je als buurtbewoner dan best de Duitse vlag langs je balkon spannen, maar geliefd maak je je er niet mee.

Moeten we zo’n straat dan meteen de Oranje Rechthoek noemen? Als de man met de Duitse vlag opmerkingen van zijn buren heeft gekregen, zal hij dat misschien aan de pers vertellen. Komen dan ook meteen de politici langs om poolshoogte te nemen?

Dat gebeurde in Den Haag wel. Politici spoedden zich naar de gevarendriehoek. Wilders ging met zijn gevolg de wijk in om de autochtone bewoners een hart onder de riem te steken. Dat zei hij, tenminste. Maar hij sprak geen enkele bewoner, hij richtte zich uitsluitend tot de pers. Maar één autochtoon had hij gezien, zei hij. Zijn lijfwachten en de journalisten telde hij natuurlijk niet mee. Volgens De Volkskrant liepen er veel autochtone wijkbewoners achter Wilders aan, maar ook hen leek hij niet te op te merken.

Ik zal Wilders waarschijnlijk niet aanstaande zondag in Opheusden of Ederveen zien en bij het volgende WK ook niet in de oranjewijken her en der in het land en eerlijk gezegd hoeft dat ook helemaal niet. Er is namelijk niet zoveel aan de hand.

De zogenaamde Shariadriehoek is gewoon een wijk met veel moslims, die, hoezeer ze ook van elkaar verschillen, sommige opvattingen gemeen hebben.  Zo werkt een wijk nu eenmaal. In een wijk met arbeiders heersen andere opvattingen dan in een wijk met yuppen en in een wijk met ADO-supporters leven andere gedachten dan in een wijk waarin de hockeyclub centraal staat.
Politici die daar geschokt op reageren, lijken me vooral wereldvreemd.

Misschien had Wilders even naar binnen moeten gaan in de moskee. Dan had de politicus zijn zorgen kunnen uiten en had de imam zijn verhaal kunnen doen. Dat zou waarschijnlijk meer bijgedragen hebben aan het onderlinge vertrouwen dan forse uitspraken voor de camera.

En misschien moeten wij ook eens een biertje meedrinken in een voetbalstraat of een dienst meemaken in de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Die begint zondag om tien uur. Vrouwen in rok en een hoedje op, mannen in kostuum. Bij de koffie na afloop praten we verder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten