zaterdag 11 mei 2013

Amoras


Als kind was ik niet zo'n liefhebber van Suske en Wiske: te veel flauwiteiten, die te vaak herhaald werden. Maar van tijd tot tijd zaten er in de vehalen ook grapjes waarom je wel kon glimlachen en de personages vormden samen wel een heel aardig gezelschap: twee kinderen, met wie je je kon identificeren, een menselijke superman, een domoor, een professor en een rare vrouw. Erg subtiel was het allemaal niet, maar ach, je las de verhalen gemakkelijk en ze waren braaf, zodat niemand er bezwaar tegen kon hebben.

Zo braaf zijn Suske en Wiske intussen niet meer. Marc Legendre (Verder, Reynaert de Vos) en Charel Cambré (Mega Mindy, De nieuwe avonturen van K3) hebben de strip eens flink onderhanden genomen: Suske en Wiske zijn wat ouder geworden, ze zijn realistischer getekend (Wiske heeft borsten, bijvoorbeeld), geweld wordt niet meer geschuwd en ook het taalgebruik is aangepast.

Suske roept om de haverklap 'Fuck!' of 'Fuck it!' als er iets fout gaat en als het wel goed gaat, kan Wiske dat 'cool' noemen. Het taalgebruik verraadt overigens nog steeds de Vlaamse herkomst. Wiske zegt 'Dat belooft' in plaats van 'Dat belooft wat' en 'ik hou het graag deftig' in plaats van 'ik hou het graag netjes'.

Het deel dat nu verschenen is ('Wiske') is het eerste van zes delen in de serie Amoras, The saga unfolds. Waarom dat in het Engels moest, is mij niet helemaal duidelijk. De serie speelt zich af op het eiland Amoras, dat we nog kennen uit een oud verhaal van Suske en Wiske. Voor degenen bij wie het weggezakt is: dat was dat eiland waar er een strijd was tussen de Mageren en de Vetten en anders zegt het spook Sus Antigoon je misschien nog iets.

Suske en Wiske komen op het eiland terecht als de tijdmachine eraan gaat door geknoei van Lambik en Jerom. Er blijkt nog steeds een strijd gaande tussen Mageren en Vetten. Wiske komt in de problemen en Suske probeert haar te redden, samen met het dove meisje Jerusalem. Dat ze doof is, vergeet Suske trouwens een enkele keer (zie afbeelding, Jerusalem zit achter het stuur).

Op de kaft zie je Suske met Wiske in zijn armen. Ze hangt er maar slapjes bij. De publiciteitscampagne voor de nieuwe strip begon dan ook met een overlijdensbericht van Wiske. In het tweede deel zal wel blijken dat ze toch nog leeft.

De vraag is natuurlijk: is Amoras een goede strip? Het tekenwerk is door Chambré prima verzorgd en het scenario van Legendre heeft in ieder geval voor aardig wat vaart in de vertelling gezorgd. Er is veel actie en aardig wat spanning, terwijl er ook wat luchtiger momenten zijn, waarop de lezer even op adem kan komen. Het verhaal begint in medias res en pas achteraf krijg je te horen hoe het nu allemaal zo gekomen is. Dat zorgt ervoor dat je er meteen middenin zit.

Het hele gedoe met zo'n teletijdmachine accepteer je als lezer vooral doordat je het apparaat al kent uit de oude S&W-verhalen, maar het blijft voor mij een zwak punt. Het is verder lastig om je oordeel te bepalen, omdat je steeds met de oude strip in je hoofd zit. Ja, vergeleken met de oude versie is Amoras een stuk interessanter om te lezen. Het signaleren van overeenkomsten en verschillen tussen de oude personages en de gerestylede is aardig, maar dat zal in de volgende delen verdwijnen. Blijft de serie dan interessant?

Deel 1 is nog maar een beginnetje. Op zich is dat begin al best de moeite waard, maar de serie zal zich echt nog verder moeten bewijzen in de volgende delen. Er is in ieder geval een flinke publiciteitscampagne om aandacht te genereren, met een eigen website en een trailer:


Het boek zal zijn weg wel vinden. Wanneer komt deel 2?







Hier vind je een bespreking van deel 2, Jérusalem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten