zondag 6 maart 2016

Het gouden kompas 2 (Ouberie/Melchior)


In november 2015 schreef ik over het eerste deel van Het gouden kompas, een strip naar de boeken van Philip Pullman. Al vrij snel daarna verscheen deel 2.

Wat ik over dat eerste deel schreef, is ook geldig voor het tweede: de manier van tekenen sluit naadloos aan en het verhaal gaat gewoon verder. Op de eerste pagina wordt kort samengevat wat er in het eerste hoofdstuk gebeurd is. Samen bestrijken de twee delen dezelfde stof als de film The golden compass.

In dit tweede deel wordt het grote gevecht beschreven dat de kinderen moet bevrijden die door de 'lokkers' zijn meegenomen en wat aan dat gevecht voorafgaat. Aan het eind hebben de goeden gewonnen en de slechten verloren, maar er is nog ruimte over voor een vervolg, waarin Lyra, Lord Asriel en mevrouw Coulter ongetwijfeld een grote rol zullen spelen.

Medio 2016 zal het derde deel verschijnen. Aangezien ik de boeken niet heb gelezen en dat deel van het verhaal ook niet verfilmd is, zal het een verhaal zijn dat mij nog onbekend is. Ik vroeg me af of ik nog een heel stel delen over Lyra zou willen lezen.

Zeker in het tweede deel zit Lyra dicht aan tegen de heldenstatus. Door haar slimheid en het magische kompas dat ze heeft, is ze vaak haar tegenstanders een stapje voor. Wel wordt het verschillende keren spannend. Je vraagt je wel af of het goed met haar zal aflopen. Eén keer dreigt ze gescheiden te raken van haar daemon (zie afbeelding hieronder). Lyra is bepaald niet onoverwinnelijk.

Maar Lyra staat wel overduidelijk aan de goede kant. Je wordt geacht je met haar te identificeren en dat gaat nu eenmaal gemakkelijk met een personage dat niet controversieel is. We weten op voorhand dat Lyra aan de goede kant staat. Daar had ik best wat meer weerstand bij gewild. Je kunt ook zeggen dat de karaktertekening aan de oppervlakkige kant is.

Misschien gokken de makers op een groot publiek waartoe ook kinderen behoren. Maar ook kinderboeken hebben tegenwoordig veelal niet meer de eenvoudige zwart-witverhouding die voor een deel van de personages in Het gouden kompas 2 geldt. Mevrouw Coulter blijft wel een interessant personage. Ze opereert als tegenstandster, redster en moeder van Lyra. En wat heeft ze nog te verhapstukken met Lord Asriel?

Dat zal in de volgende delen duidelijk worden.


Titel: Het gouden kompas 2
Tekeningen: Clément Oubrerie
Tekst: Stéphane Melchior
Uitgever: Sherpa
Haarlem 2015, 80 blz. hardcover, € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten