donderdag 5 december 2013

De beste romans van 2013 (die ik niet gelezen heb)


Vorig jaar, ook omstreeks deze tijd, publiceerde ik een lijst met de beste tien romans van 2012 die ik niet gelezen had. Dat was natuurlijk nattevingerwerk. Ik moest afgaan op wat ik over die boeken gelezen had en op mijn verwachtingen van een auteur.

Achteraf bezien was het een handig lijstje: de meeste van die boeken ben ik alsnog gaan lezen. Aan drie boeken kwam ik niet toe: nummer 4, K. Schippers, Op de foto (maar ik las wel zijn volgende boek); nummer 9, Christian Weijts, Euforie (Ik moet toch eens wat van die man gaan lezen. Verder dan een kort verhaal ben ik nooit gekomen); nummer 10, Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley. Van De engelenmaker heb ik indertijd zeer genoten. Waarom lees ik dit boek dan niet?

Ook dit jaar heb ik een lijstje gemaakt met nog ongelezen boeken. Hoewel er 'romans' in de titel van dit stukje staat, heb ik ook een verhalenbundel gekozen en zelfs een non-fictiewerk.

1. Arnon Grunberg, Apocalyps
2. Ilja Leonard Pfeijffer, La Superba
3. Tom Lanoye, Gelukkige slaven
4. Allard Schröder, De dode arm
5. A.F.Th. van der Heijden, De helleveeg
6. Bert Wagendorp, Ventoux
7. Margriet de Moor, Melodie d'amour
8. Elvis Peters, Dinsdag
9. Jan van Aken, De afvallige
10. Jan Brokken, De vergelding

Tja, het blijft een min of meer toevallige keuze. Ik had immers ook kunnen kiezen voor Saskia de Coster, Joost de Vries, Joke van Leeuwen, Guus Kuijer, Vonne van der Meer, Arthur Japin, Nelleke Noordervliet of Arthur Japin. Dat is dus niet gebeurd, al wil dat niet zeggen dat ik die boeken niet zal lezen, net zo min als het wil zeggen dat ik de tien boeken uit het lijstje wel zal lezen.

En welke boeken heb ik helemaal over het hoofd gezien? Thuis heb ik al een stapeltje waarop bijvoorbeeld boeken liggen van Elke Geurts en Simon Carmiggelt. Misschien heb ik ze hierboven onterecht niet genoemd. Over een jaar weet ik meer.


5 opmerkingen:

 1. Grappig, geen enkele van deze lijst heb ik nog gelezen. Maar ik denk dat daar binnenkort verandering in komt. Dank voor deze mooie lijst, met 70 procent ben ik het eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van de boeken die ik wel gelezen, komt ook nog een lijstje, Hendrik-Jan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een mooie selectie! Sommige boeken heb ik gelezen (De Moor, Wagendorp) en een aantal liggen op mijn nachtkastje of staan op mijn verlanglijstje.
  Heb je Oek de Jong inmiddels gelezen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jazeker: http://teunisbunt.blogspot.nl/2013/11/pier-en-oceaan.html

  BeantwoordenVerwijderen