zaterdag 7 december 2013

The Beatles. De begindagen


Er zijn verschillende striptekenaars die zich aan The Beatles hebben gewaagd. Hier en hier vind je enkele van de biografische strips, hier een verstripping van een nummer van The Beatles ('Yesterday') en hier een boek over Brian Epstein, de man achter de popgroep. Over dat laatste boek heb ik veel goeds gelezen, maar ik heb het nog niet ingekeken.

Ook Mauri Kunnas neemt the fab four tot onderwerp. Kunnas is in Finland bijzonder populair. Ik ken alleen dit ene boek van hem, dat ik overigens met plezier heb gelezen. Je moet wel echt een lezer zijn en niet alleen maar een plaatjeskijker, want Kunnas heeft behoorlijk wat tekst nodig. Daardoor kan hij veel informatie kwijt in The Beatles. De begindagen.

Die 'begindagen' zijn eigenlijk de jaren voordat de groep uit de uiteindelijke vier sterren bestond. Kunnas begint bij het begin, bij de jeugd van John Lennon en Paul Mc Cartney en zo gaat hij ook de anderen af: George Harrison, Stuart Sutcliffe, Pete Best en ten slotte Ringo Starr, die als laatste bij de groep kwam. Stuart en Pete waren er toen uit.

Natuurlijk komen de trips naar Hamburg aan de orde en de moeizame weg naar het eerste singletje. Het boek eindigt in 1962, als The Beatles voor het eerst de top van de hitparade bereiken.

Kunnas houdt het hele boek door een vrij lichte toon aan, die prettig leest. Ook de manier van tekenen overgiet het verhaal met een licht ironische saus, zodat alles goed verteerbaar blijft. Een running gag zijn de 'cherubijnen in de hemel' waarin we duidelijk leden van The Rolling Stones herkennenTitel: The Beatles. De begindagen.
Scenario en tekeningen: Mauri Kunnas
Uitgeverij: Blloan
80 blz., hardcover, € 19,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten