dinsdag 5 november 2013

Fijne vrienden


Is het stiekem verschenen? Kwamen de recensies net in de kranten die ik niet las? Heb ik zitten dromen? In ieder geval is het mij vorig jaar niet opgevallen dat het boekje Fijne vrienden van Margreet de Heer verscheen. Het is een boekje van bescheiden afmetingen (hardcover), over zeven vriendschappen.

Die vriendschappen zijn wel erg divers: van David en Jonathan tot de mens en de hond en van koningin Juliana en Greet Hofmans tot 'girls & diamonds'. Net als in de andere boeken van De Heer, heeft ze ook in dit boekje een montere verteltoon en probeert ze afwisseling in het verhaal te brengen door de manier waarop ze vertelt.

Dat lukt goed. Bij de vriendschap tussen Charles Babbage en Ada Lovelace, die hun tijd vooruit waren, drijft ze die gedachte nog iets verder door met het tekenen van beider Facebookpagina's. Bij Paris Hilton, op zoek naar de Best Friend Forever, doet het vertellende figuurtje mee dat geïnspireerd is op de auteur. Die wordt verkozen tot BFF. En net zo gemakkelijk aan de kant geschoven. 

De inkleuring is van Margreets echtgenoot, Yiri T. Kohl, zoals in al haar boeken. Het verhaal over de vriendschap tussen Juliana en Greet Hofmans kleurde hij bijvoorbeeld in bruinen, die doen denken aan oude foto's.

Fijne vrienden is een aardig boekje, dat goed gebruikt kan worden als kennismaking met het werk van De Heer. En wie haar werk al kent, wil dit boekje natuurlijk ook lezen. 
Fijne vrienden. Zeven beroemde vriendschappen.
Auteur: Margreet de Heer
Uitgever: Meinema
48 blz. hardcover, € 8,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten