woensdag 2 mei 2012

Oom Wanja

Gisteren zag ik, samen met mijn lief, in Wageningen het toneelstuk Oom Wanja. Het is geregisseerd door Gerardjan Rijnders, die vorig jaar al De meeuw op de planken en volgend jaar is het de beurt aan De kersentuin. De visie die Rijnders heeft op de drie toneelstukken komt mooi tot uitdrukking in de drie affiches die hij voor de voorstellingen heeft laten maken.

De Meeuw, foto Erwin Olaf
Oom Wanja, foto Erwin OlafDe Kersentuin, foto Erwin Olaf
Hij liet Erwin Olaf drie foto's maken. Op de foto's zie je iemand vooruitkijken, iemand in zichzelf kijken en iemand terugkijken. Volgens Rijnders draait het in De Meeuw om de jonge mensen die hun leven nog voor zich hebben, in Oom Wanja om veertigers die vastgelopen zijn in hun leven en in De kersentuin om oude mensen die alleen nog om kunnen kijken.

Vorig jaar zagen we De Meeuw, dit jaar dus Oom Wanja. De veertigers in dit stuk zijn Oom Wanja (Pierre Bokma) en dokter Astrov (Hein van der Heijden). De karakters worden overigens prachtig gespeeld door de auteurs. Eerder dit seizoen schitterde Hein van der Heijden ook al in het stuk Vincent en Theo.

Oom Wanja en dokter Astrov hebben het idee dat hun leven mislukt is en dat daar ook niets meer aan te doen. De jongere generatie is overigens net zo min hoopvol gestemd. Jelena (Eline ten Camp) en Sonja (Randy Fokke) leiden ook een ellendig leven. In haar slotclaus betoogt Sonja dat uiteindelijk alles, alles, goedkomt, maar je hebt het idee dat ze dat vooral zegt om zichzelf te overtuigen en dat ze daarbij steeds harder moet roepen, omdat het stemmetje van twijfel in haar hoofd haar anders overstemt.

Oom Wanja is een toneelstuk met een sombere ondertoon, maar dat wil niet zeggen dat het een sombere voorstelling is. Er valt veel te lachen en dat is wellicht ook wel nodig om de zwaarte van de thematiek draaglijk te houden.

Het lijkt me dat deze voorstelling volle zalen verdient. Wie meteen wil gaan kijken: deze week is het stuk nog te zien in Spijkenisse, Helmond en Waalwijk en volgende week in Den Haag, Deventer, Heerlen, Veghel en Arnhem. De tournee eindigt begin juni met dertien voorstellingen in het De La Mar in Amsterdam.
In de onderste trailer zegt Saskia Temmink dat ze Jelena speelt, maar dat klopt niet. Die rol wordt door Eline ten Camp gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten