woensdag 2 mei 2012

FilmfanfareHet is alweer bijna twee jaar geleden dat Mooi is dat! verscheen, een verstripping van meer dan vijftig literaire klassiekers. Elk werk kreeg één pagina strips. Opmerkelijk was dat er niet alleen complete werken waren verstript, maar ook klassieke gedichten, zoals ´Het lied der dwaze bijen´ van Nijhoff. Mooi is dat! is een prachtig boek, dat in kort bestek een literatuurgeschiedenis geeft, maar ook dat ook een staalkaart is van Nederlandse striptekenaars.

Nu is er iets soortgelijks voor de Nederlandse film: Filmfanfare. Veel klassiekers uit de Nederlandse film vind je hierin terug; van Fanfare tot Simon, van Flodder tot Dorp aan de rivier en van Spetters tot Antonia. Natuurlijk zijn er altijd films die iedereen kent en die je toch niet terugvindt in deze bloemlezing. Dat is de schuld van de striptekenaars. Er was een voorselectie gemaakt waaruit zij mochten kiezen en niet iedere film kon gekozen worden, want er waren meer films dan striptekenaars.

Welke films hebben wel in de voorselectie gezeten? Een van de volgende: Vroeger is dood, Schatjes, Gebroken spiegels, Ober, De Tweeling, Oorlogswinter? We weten het niet en dat geeft niet. Een boek als dit nodigt altijd uit tot discussie.

Het is altijd lastig waar je een grens moet trekken. Kinderfilms? Het zakmes en Minoes staan er in, maar niet Leve de koningin! of Krassen in het tafelblad. Wel veel documentaires trouwens. Een greep: Het is een schone dag geweest, 4 elements, Stand van de maan, Zij gelooft in mij, O amor natural. En weer niet Foute vrienden of Beperkt houdbaar.


Van sommige films verwacht je wel dat ze erin staan (bijvoorbeeld Turks fruit, Karakter, Zusje), van andere had ik het gehoopt en ik was blij dat ik ze terugvond (De Poolse bruid, Wilde mossels). Dat Zwartboek er niet in zou staan en New Kids Turbo wel verbaasde me weer. Maar goed.

Filmfanfare  is een heerlijk boek. Veel goede verstrippingen, mooie inleidingen bij de films van Dana Linssen en informatieve biografietjes van de tekenaars.

Hieronder een paar voorbeelden. Vanwege het formaat van het boek, moest ik een bladzijde in twee stukken scannen. Sommige tekenaars (die een fraaie compositie van de bladzijde gemaakt hadden) vielen daardoor automatisch buiten de boot.

Jolein Kirpestein verstripte Spoorloos
(een verfilming van Het gouden ei)
Hanco Kolk verstripte Blue Movie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten