vrijdag 4 mei 2012

Intro's

Van muziek heb ik geen verstand. Ik luister er graag naar, maar dat is het dan. Ik ben een amateur, in de meest letterlijke betekenis van het woord. Vanochtend, net na het opstaan, meende ik iets opmerkelijks te horen, maar ik twijfel. Misschien is het niet zo bijzonder of misschien vergis ik me wel.

Van tijd tot tijd luister ik naar een gepodcaste uitzending van Smooth 70s waarin de Amerikaanse presentator (ik zal wel 'dj' moeten schrijven) Casey Casem te horen is in een uitzending van een top 40 uit de jaren zeventig. Daarin kwam een nummer voorbij dat ik niet kende: 'Shining star' van Earth, Wind & Fire. Dat is ook niet zo gek, want in Nederland heeft het weinig gedaan. Op 14 juni 1975 kwam het nummer de Top 40 in, kwam niet hoger dan plaats 23 en was er na vijf weken weer uit.

Maar het intro meende ik wel te herkennen, juist omdat ik dat altijd erg mooi heb gevonden: 'I wish', van Stevie Wonder, terug te vinden op de LP Songs in the key of life. Dat kwam pas drie jaar later in de hitlijsten: op 9 januari 1977 kwam het in de Top 40, bleef er negen weken en reikte tot plaats 4. Ik heb het idee dat de intro's erg op elkaar lijken, maar misschien hoor ik het verkeerd en komt het gewoon door de gitaren.

Maar misschien klopt het ook wel en wil ik domweg niet accepteren dat het intro van 'I wish' voor een deel een citaat is.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten