De A.L. Snijderspodcast
Het was me tot nu toe ontgaan, maar op zondag leest A.L. Snijders altijd een ZKV (Zeer Kort Verhaal) voor op radio 4 in het programma De ochtend van 4. Op die manier leerde hij presentator Niels Heithuis kennen.
In het programma kunnen de heren elkaar maar kort spreken. Maar blijkbaar bestond de behoefte aan een wat langer gesprek of zelfs aan een Zeer Lang Gesprek. Dat was iets voor een podcast. En ziedaar: De A.L. Snijderspodcast.
Die podcast bestaat niet uit een gesprek, maar uit verschillende gesprekken, geknipt tot vier afleveringen, in lengte variërend van ruim drie kwartier tot krap een uur. Ze kregen als titels: 'De liefde', 'De jeugd (in Zuid)', 'De wallen' en 'Literatuur.'
Echte gesprekken
Het zijn echte gesprekken. Heithuis is geïnteresseerd in de opvattingen van Snijders en in zijn leven. Hij stelt bepaald geen plichtmatige vragen. En Snijders voelt zich blijkbaar op zijn gemak en antwoordt meestal zonder terughoudendheid. Een enkele keer vindt hij dat iets niet in een podcastaflevering hoeft.
Heithuis gaat ook op stap met Snijders om te zien waar hij opgegroeid is en hoe die buurt er intussen uitziet. De achtergrondgeluiden die dat oplevert, zorgen voor mooie, levendige audio. Als het stil is om de sprekers, valt wel heel erg op dat twee gesprekspartners hun eigen kanaal hebben, zodat je, als er eentje praat, je maar in één oor geluid hebt.
Snijders is van 1937 en is dus al op leeftijd. Hij heeft al een heel leven achter de rug en in zijn herinneringen kan hij daar goed op terugblikken. Ik weet weinig van het oude Amsterdam en van de straten waar de beide mannen doorheen lopen, maar ik kreeg wel een beeld en Snijders weet anekdoten levendig te vertellen.
Het deed me denken aan de mooie podcast Een gehucht in een moeras, waarin Marc Didden door Brussel wandelt. Hij woont daar al zestig jaar en geeft de luisteraar een prachtige rondleiding. De podcast is te beluisteren geweest bij de zender Klara en staat nog steeds online.
De wording van een ZKV
In de aflevering 'Literatuur' wordt er niet alleen gepraat over de boeken en schrijvers die Snijders waardeert, maar maken we ook mee hoe hij aantekeningen omwerkt tot een ZKV. Je krijgt zo heel direct een beeld van zijn manier van werken.
Natuurlijk is De A.L. Snijderspodcast heel geschikt voor mensen die houden van de ZKV's van deze schrijver. Maar ook voor mensen die van Amsterdam houden of voor mensen die houden van een gesprek met een goede verteller. Ik heb alle afleveringen achter elkaar beluisterd en heb me geen moment verveeld.
Je vindt de afleveringen op de gebruikelijke plaatsen, maar bijvoorbeeld ook hier.
In het Rijks
De podcast In het Rijks volg ik al een tijdje, maar tot voor kort had ik de website niet bekeken. Vlak voor het tikken van dit stukje deed ik dat wel. Prachtig! Mooie, grote afbeeldingen van de voorwerpen waarover de podcast gaat, zodat je je nog beter een voorstelling kunt maken van het onderwerp van de aflevering.
Bij het RijksMuseum denken we misschien vooral aan schilderijen, maar de collectie bevat ook duizenden voorwerpen. Vooral die voorwerpen zijn onderwerp van de podcast. Op dit moment loopt er een serie over de zeventiende eeuw, waarbij de tijd steeds belicht wordt met als centrum het voorwerp: een muts van een walvisvaarder, een bloempiramide, een kroon voor een West-Afrikaanse koning.
In het vorige seizoen is er aandacht besteed aan middeleeuwen en renaissance. Die heb ik nog niet allemaal gehoord, maar wat ik gehoord heb, was heel informatief: over Lucas van Leyden, over de Sint-Elizabethsvloed en over de pleurants, bronzen beelden van het graf van Isabelle van Bourbon.
Rembrandt
Er is ook nog een serie over Rembrandt. Die moet ik nog gaan beluisteren, maar ik verheug me er nu al op. Verder is er een serie (van vier afleveringen) waarin scholieren op onderzoek gaan in het RijksMuseum.
Janine Abbring doet de interviews. We weten van Zomergasten dat vragen stellen haar wel is toevertrouwd. Ze is nieuwsgierig naar wat er allemaal te zien en te weten valt en zorgt ervoor dat een conservator helder blijft voor de luisteraar.
De afleveringen zijn steeds tussen twintig en dertig minuten lang, wat een mooie lengte is voor het even tussendoor beluisteren. Je kunt de podcast volgen als je een brede interesse in de cultuurhistorie hebt, maar het is ook leuk om er gewoon wat onderwerpen uit te pikken die je boeiend lijken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten